För 23 år sedan ägde det första traktorracet i Södra Lundby rum. Den första upplagan blev en succé och resten är historia.

Det gick med en jädra fart efter det, säger Stefan Ljung som har varit delaktig sedan starten.

På fredag den 28 juli är det dags igen.

Själva racet äger rum mellan klockan sju och nio på fredagskvällen, men det finns gott om aktiviteter att sysselsätta sig både före, efter och i pausen.

Vi ordnar alltid med lite jippon. Nu startar vi klockan sex med veteranvisningar, där vi har bjudit in personer som hittar på saker med sina fordon. Det brukar vara saker mellan himmel och jord som händer, säger Stefan Ljung.

Det blir även helikopterflyg, intervjuer med intressanta besökare, gratis bandvagnsåkning för barnen och Sandåsen Rat Rodders som visar upp sina rejäla maskiner, för att nämna några av kvällens aktiviteter.

Efteråt är det i vanlig ordning dags för after Race på puben. Bill granat, medlem i Kass Humor, är inbjuden tillsammans med sitt band Cockey Bills & the missing Links som ska stå för musiken.

Varje år lockar racet och aktiviteterna till sig ungefär 4 500 besökare.

Det har fungerat så i helskotta bra. Många är förvånade över att det överlever och trodde att publiken skulle ge upp, men de har inte ledsnat och inte de som är med och hjälper till heller.

Det en stor show för bygden med omkrets och varje år det många som går samman för att det ska bli genomförbart.

Många som är med och hjälper till var inte ens födda när det här började.

Det är verkligen enastående.

Det är Stefan som är speaker i år, den här gången tillsammans med Mattias Lindell, känd från SVT:s ”Bönder kärlek och trimmade traktorer”.

På lördagen, den 29 juli, har man för första gången utomhusbio på racingbanan. Då visas Fast and the furious 5 på en stor duk som hänger från en kran.

Det är bara en kul grej och något som inte har funnits omkring Vara kommun tidigare, säger Stefan om gratisbion.