Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik Nordström (S) om "smussel" i skolfrågan

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Låt mig börja med att det är oerhört intressant att det är alltid kommunalrådet Ylva Pettersson som talar ut i media och förklarar vad som sagts och gjorts. Men det är aldrig kommunalrådet som är ansvarig. Alltid någon annan nämnd, politiker, tjänsteman eller vi i oppositionen.

Men alla som jobbar i Skara kommun, på Katedralskolan eller som är vagt intresserade av politik vet att det stämmer inte. Kommunalrådet Ylva Pettersson är inblandad i alla detaljer av styrning på alla nivåer. Inte minst speglas det i hennes senaste utspel i SkLT, avseende avtalet med Olinsgymnasiet.

Vid Beredningsutskottet den 20 februari informerade Ylva Pettersson om att samtal förts med Kristian Wejshag om att ta över delar av Katedralskolans lokaler. Informationen lämnades, enligt Ylva Pettersson, i förtroende och skulle inte lämna rummet. Inte i vår vildaste fantasi kunde vi då tro att kommunstyrelsens ordförande i Skara kommun förde samtal om att lägga ner program på Katedralskolan för att ge till en friskola.

Både Håkan Ehn och jag reagerade kraftigt och Håkan, som ledamot i Barn- och Utbildningsnämnden (BUN), ställde frågan till ordförande Lotta Grönlund vid nästkommande nämnd om det pågick sådana samtal. Lotta förnekade all kännedom om detta och avfärdade frågeställningen som nonsens.

Informationen väckte dock vår nyfikenhet och vi frågade därefter vid varje nämndsmöte och dessutom ställdes frågan skriftligt i kommunstyrelsen i september. Alltid utan svar.

Med anledning av att vi inte fick några som helst svar, samtidigt som vi förstod att något var på gång, så presenterade vi socialdemokrater tillsammans med V och MP en rapport som beskrev vår oro över vad som skulle kunna hända om olyckan var framme.

Nu vet vi genom både Kristian Wejshags och Ylva Petterssons uttalanden i SkLT att samtalen om både lokaler och programutbud har ägt rum, trots tidigare förnekanden, och dessutom lett fram till ett förslag om att lägga ner program på Katedralskolan till förmån för en privat aktör.

Vårt misstag var att vi trodde att det moderata kommunalrådet Ylva Pettersson satte Skara kommun och kommunens verksamheter och invånare i främsta rummet. Nu vet vi bättre!

Fredrik Nordström (S)

Oppositionsråd Skara kommun

Skaraalliansens svar till Fredrik Nordström

Fredrik Nordström börjar sin insändare med att undra över varför det bara är kommunalrådet som syns i media. Ett svar är att Nordström har fel, vi andra är med i debatten i de frågor som berör oss. I just den här frågan har tex Lotta Grönlund Plöen så sent som i torsdags genomfört en presskonferens. Ofta i insändare så kan det vara kommunalrådet som svarar, men lika ofta någon nämndsordförande eller som i detta fallet gruppledarna.

Ett annat svar är att oppositionsrådet väldigt ofta väljer att helt fokusera på Ylva Pettersson. Det går inte att tolka på något annat sätt än att han själv hyser någon slags personlig agg mot henne. I det politiska rummet kan vi diskutera frågor och ha olika infallsvinklar, i det offentliga rummet bör vi hålla oss till sakfrågor och inte direkt och utpekande gå till anfall mot enskilda personer.

Som svar på den här insändaren i övrigt så hänvisar vi till det svar som vi har gett Magnus Gunnarsson på hans likartade skrivelse.

Sven-Olof Ask (M) Vice gruppledare

Lars Berg (C) Gruppledare

Leif Brohede (KD) Gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel