Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt högtryck när Volvo firar

Volvofabrikerna i Skövde fortsätter fira 150 år. På lördagen är det öppet hus på båda företagen. – Vi hoppas att allmänheten tar chansen att kika in både hos oss och Volvo GTO, säger Lena Bergqvist, platschef på Volvo Cars.

150 års-firandet har pågått ända sedan årsskiftet. I februari var det tårtkalas för de anställda på båda fabrikerna, därefter har det hållits familjedag under sommaren och den här lördagen är det öppet hus för allmänheten.

I februari passade man också på att fira produktionsrekord på Volvo Cars, efter att 529 909 motorer hade tillverkats på fabriken under 2017.

Då sa platschefen Lena Bergqvist att prognosen visade att rekordet skulle överskridas. Med tre månader kvar av året bekräftar hon att allt pekar på att det blir så.

– Jag tror vi kommer att och ha producerat 540 000 motor när året är slut. Vi har en fantastisk produktportfölj, kunderna skriker efter våra bilar och då får vi bygga våra motorer, säger Lena Bergqvist.

Motorerna som byggs i Skövde används i flera av företagets modeller. Just nu är det XC60 som är en bästsäljare över hela världen konstaterar Bergqvist.

Den fortsatt höga produktionstakten har inneburit att man successivt har anställt mer personal i Skövde under 2018.

– Procentuellt sett är det inte en jättestor ökning jämfört med fjolårets topp, så det har inte medfört någon stor enskild rekryteringsinsats av den anledningen.

– Samtidigt har vi en viss omsättning på personal, så det finns ett ständigt rekryteringsbehov. Första steget in går via bemanningsföretag, men det handlar också om andra anställningsformer, säger Bergqvist.

Den höga produktionstakten innebär att man nu ligger nära kapacitetstaket. Nästa år kommer dock fler tillverkningsliner att tas i bruk, så kapaciteten ska kunna öka inför en förväntad volymökning.

– De är redan på plats och håller på att trimmas in, konstaterar platschefen.

Den som besöker Volvo Cars fabrik på lördagen kommer att få se prov på de nya linerna och även ta del av övrig verksamhet. Lena Bergqvist hoppas många passar på att göra ett nedslag.

– Det är unikt för en så liten ort att ha två så stora exportföretag som tillverkar produkter för hela världen.

– Det är två moderna industrier med en fantastisk teknologi så det är också roligt att få chansen att få visa upp vilken fin miljö vi har i fabriken, säger Lena Bergqvist.