Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förhindrade mordförsök - nu får de John Hron-stipendiet

Med hjälp av en planka och stort civilkurage lyckades Roland och Robin stoppa ett pågående mordförsök på en kvinna. Nu tilldelas de John Hron-stipendiet på 100 000 kronor för sitt modiga agerande, skriver P4 Skaraborg.

Det var den 28 maj förra året som Roland Persson och Robin Almgren arbetade med att byta ut värmepannor det gamla sjukhuset i Falköping. Då hörde de ett skrik från parkeringen intill och såg hur en man överföll en kvinna.

I TV3-programmet efterlyst berättade de själva om händelsen.

– Hon snubblade och han körde kniven i sidan på henne, säger Roland Persson i programmet.

Mannen gav sig inte och fortsatte att hugga kvinnan, trots att Roland och Robin skriker att han skulle släppa.

– Det man känner då är att det är över, sa Robin Almgren i Efterlyst.

Först när Roland Persson kastat svetspinnar på mannen för att stoppa honom och Robin Almgren slagit honom med en planka, så flyr mannen från platsen.

Kvinnan fördes till sjukhus med fick livshotande skador och ena lungan var punkterad. Men Robin och Rolands insats räddade antagligen hennes liv.

En man i 50-års åldern greps senare av polisen i centrala Falköping. I augusti förra året dömdes han till 10 års fängelse för bland annat mordförsök på sin fru.

Männens insats uppmärksammades rejält och i våras blev de nominerade till Civilkuragepriset och de hyllades även av polisen.

– Jag vill rikta beröm för de två som arbetar på panncentralen och fick bort gärningsmannen. Annars är det inte säkert att hon varit i livet, sa polisen Lars Johansson efteråt till tidningen.

Nu tilldelas de alltså John Hron-stipendiet för sitt modiga agerande. På lördag får Roland Persson och Robin Almgren ta emot priset från John Hron-stiftelsen på 100 000 kronor. I motiveringen står bland annat att "De visade stort civilkurage och förtjänar respekt och heder för sin insats", skriver P4 Skaraborg.