Författaren och journalisten Fatima Bremmer samt sångaren med opera i främsta rummet Anton Ljungqvist får 2019 års Tôrparpris till minne av Mats Ljung. De får vardera 25 000 kr.

Författarskap som gett mersmak

Fatima Bremmer har stark anknytning till Skara. Hit flyttade hon som 11-åring och har arbetat som journalist sedan tonåren, på både Skaraborgsbygden, Skaraborgs Läns Tidning och Skaraborgs Allehanda. I 20-årsåldern gick flyttlasset till Stockholm där hon varit verksam på rikstidningar som Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet samt varit redaktör för Bonnier Tidskrifter. Med stora delar av familjen kvar i Skara återvänder Fatima Bremmer ofta till hembygden.

Relaterat till artikeln

Som författare fick hon sitt stora genombrott med sin bok ”Ett jävla solsken” om Ester Blenda Nordström – Sveriges första undersökande journalist och belönades 2017 med Augustpriset för denna biografi.

Fatima blev överraskad när hon fick beskedet om stipendiet.

– Det känns mycket fint och hedrande att vara utvald. Jag blev först väldigt överrumplad och sedan glad och tacksam i en salig röra, säger Fatima i ett pressmeddelande.

Hon berättar att Mats Ljung var en del av hennes uppväxt i Skara.

– Han var ju en sådan självklar västsvensk storhet som personifierade det jag tycker mest om med min hembygd: han förstod verkligen vikten av ett gôtt skratt, hur viktigt och nödvändigt det är i livet. Det finns inget som är så förlösande i en tung period som när man träffar en vän och får skratta lite. Och de ljusa dagarna, när glädjen är mer lättfångad och ett skratt ligger nära till hands hela tiden, förlänger våra liv - det är jag övertygad om.

Fatima kommer att använda prispengarna till sitt nästa bokprojekt som går i samma anda som de tidigare böckerna, det vill säga kvinnor, historia och folkbildning i en tillgänglig form.

– Biografin om Ester Blenda Nordström tog mig cirka fem år att skriva och med undantag för några stipendier bekostade jag hela projektet själv. Det var naivt gjort, men kändes så viktigt att jag bara blundade och körde vidare. Idag vet jag att man inte kan skriva en bok på det sättet. Därför är jag extra rörd över Tôrparpriset som kommer bidra till att göra nästa omfattande projekt verklighet, säger hon i pressmeddelandet.

I motiveringen står det bland annat: "Vi tycker att hon ska ha ett Tôrparpris och hoppas att det kan sporra henne att producera fler viktiga böcker."

Från gosskör till operascener

Anton Ljungqvist började sjunga i Göteborgs gosskör redan som åttaåring. Sedan har det rullat på. Han tog examen på Operahögskolan i Stockholm våren 2011. Det har blivit en rad olika gästspel på scener runt om i landet som GöteborgsOperan, Folkoperan, Wermland Opera, Malmö Opera och Vadstena-Akademien samt i norska Bergen. Även på konsertscener har Anton skördat framgångar. Han har dessutom gjort Wermland Operas julturné tillsammans med pappa Stefan.

– Fantastiskt, utropar Anton över att få stipendiet och fortsätter:

– Det känns väldigt personligt att få detta. Mats Ljung finns nära hjärtat efter alla år som han och pappa jobbade ihop och jag som ett litet teaterbarn fanns med i kulisserna.

I juryns motivering står det bland annat: "Anton har redan en etablerad basbarytonisk röst vilken man kan avnjuta på Sveriges operascener. Förmodligen kommer även världens operascener att få samma chans inom en snar framtid. Kul kuriosa är att han är son till en av Mats Ljungs kompanjoner på tiljorna, nämligen Stefan Ljungqvist. Därför kan vi stolt konstatera att äpplet inte faller långt från trädet."

Anton, som numera bor i Arvika, har varit föräldraledig den senaste tiden. I sommar väntar Sommaroperett i Ystad och därefter blir det åter både Wermland Opera och GöteborgsOperan.

Stipendiet kommer Anton att i första hand använda till sånglektioner och vidareutbildning.

– Som frilansare får man ju bekosta allt sådant själv och då är det ett väldigt välkommet bidrag, säger Anton.

Mats Ljungs Tôrparpris för 18:e året

Det är nu 18:e gången som Tôrparpriset delas ut till minne av Skaras store underhållare Mats Ljung, som avled 2001.

- Det känns fantastiskt fint att få uppmuntra unga talanger som redan lyckats men som har stora utvecklingsmöjligheter inom så olika branscher som författarskap och musik, säger Ingvor Ljung i stipendiekommittén i pressmeddelandet.

Utdelningen av stipendierna kommer att ske på Skarakvällen den 16 augusti.