Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagsklimatet i Skara, Vara och Götene: √De briljerar √Skara halkar ner

Företagen blir allt nöjdare med företagsklimatet i Skaraborg och Götene står för en rekordsiffra, men Skara halkar ner. Det står klart när Svenskt Näringsliv på tisdagen presenterade resultatet från den årliga enkätundersökning där hela 32 000 företag fått ge sin syn på företagsklimatet i sina respektive kommuner.

På uppdrag av Svenskt Näringsliv har det lokala företagsklimatet undersökts årligen sedan 2001. I årets undersökning noteras en uppgång för Götene och Vara på flera områden. Medan Skara, efter några år av förbättrat resultat, försämrar sitt resultat. 

Totalt sett ökar nöjdheten i åtta av Skaraborgs kommuner och de flesta når fina resultat. 

Götene tar ett rejält kliv i årets undersökning. Det sammanfattande omdömet stiger kraftigt till 4,5 på en 6-gradig skala. Det högsta resultat som kommunen uppmätt sedan undersökningen startade 2001 och det högsta i Skaraborg, tillsammans med Grästorp (också 4,5). Totalt sett förbättrar sig Götene på 11 av 15 delfrågor, där kommunens service står för den största ökningen. 

— Man måste imponeras av Götene! Kommunen arbetar bra tillsammans med det lokala näringslivet för att stärka förutsättningarna. Vilket också leder till etableringar och en positiv utveckling, säger Anton Oskarsson på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland i ett pressmeddelande. 

För Varas del förbättras resultatet i enkätundersökningen på 7 av 15 delfrågor. Det sammanfattande omdömet stiger till 3,8 på en 6-gradig skala. De frågor som får lägst betyg, jämfört med i andra kommuner, är frågor om infrastruktur och vilken påverkan brottslighet och otrygghet har på förutsättningarna att driva företag. 

Skara däremot halkar ner. Efter några år av stigande resultat så noteras en tillbakagång i företagens betyg på det lokala företagsklimatet i Skara. Det sammanfattande omdömet sjunker marginellt till 3,4. Totalt försämras resultatet på 11 av 15 delfrågor. Minst nöjda är företagen med upphandling och jämfört med andra kommuner får frågan om infrastruktur sämre betyg. 

Sveriges nöjdaste företagare finns i Vårgårda, där det sammanfattande omdömet når rekordhöga 4,8 på en 6-gradig skala.

Enkätresultaten från den årliga undersökningen utgör två tredjedelar av den kommunranking som presenteras varje år. Förra året kom Götene på plats 18, Vara på plats 73 och Skara på plats 89 av landets 290 kommuner. Vilken placering det blir i 2021 års ranking presenteras den 22 september.