Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreläsning om "de oneutrala svenskarna": Varför gjorde de det?

Mer än 23 000 svenskar gick i utländsk krigstjänst under världskrigens epok. Vilka var de, svenskarna som tog på sig amerikansk, finsk, fransk, spansk, tysk och sovjetisk uniform? Den 6 och 7 september håller Lennart Westberg, militärhistorisk författare, föreläsningen "De oneutrala svenskarna på Garnisonsmuseet i Axvall.

Under måndagen och tisdagen kommer Lennart Westberg, militärhistorisk författare, till Garnisonsmuseet i Axvall för att föreläsa om ”De oneutrala svenskarna - svenska krigsvilliga och deras motiv under 100 år; 1914-2015”.

Vad förde dessa svenskar från det trygga Sverige till blodiga slagfält runt jorden?

– Jag berättar bland annat om ett antal svenska frivilligöden: exempelvis Trotskijs svenske stridsflygare Anton Nilsson, ”Tobaksgreven” Gilbert Hamilton i österled och värmländskan Kajsa Rothman i Spanien, säger Lennart Westberg i ett pressmeddelande.

Åhörarna får också veta mer om stridspiloten Ulf Christiernsson i brittiska Royal Air Force som blev den förste att möta Messerschmitt 262, östfrontens mest erfarne svenska pansarofficer Nils Rosén, den flygande greven Carl-Gustaf von Rosen i Biafra med flera.

I år är det 100 år sedan Allan Mann, En av de svenskar som gick i utländsk krigstjänst under andra världskriget, föddes i Töreboda.

– Allan Mann är den ende svensk som varit kapten i två olika länder samtidigt och det utan att ha gjort värnplikten, säger Nils Erik Nilsson, överstelöjtnant och föreståndare för Garnisonsmuseet.

I anslutning till Lennart Westbergs föredrag kommer Nils Erik Nilsson att berätta om ”Allan Mann – den mest dekorerade svensken under andra världskriget”.

Åhörarna får följa Allan Mann från tiden som juniormästare i brottning till Finska vinterkriget, vidare till strider mot tyskarna i Norge, via norska motståndsrörelsen, varvat med utbildning i sabotage och närstrid i Storbritannien, till tjänst i norska och svenska armén.

Under september månad visar också Garnisonsmuseet en utställning om Allan Mann, med unika föremål utlånade av hans egen dotter.

Föreläsningarna arrangeras av Garnisonsmuseet i samarbete med Medborgarskolan och Skara kommun.