I den antika grekiska gudasagan fick guden Apollon som straff att vandra förklädd bland människor på jorden. Med hjälp av denna saga om människovärde kommenterade poeten Hjalmar Gullberg samtidsmänniskan.

Han blev starkt berörd av judarnas situation i Tyskland, vilket satte avtryck i diktsviten Förklädd gud. Frasen ”Ej för de starka i världen, men de svaga” inleder verket.

Folkoperan försöker se människan bakom den yttre skepnaden. Kan vem som helst vara den inkarnerade guden? Verket är förunderligt ljust och djupt humanistiskt. En magisk formel över det heliga och okränkbara i människan.

Hjalmar Gullberg får oss att inse att varje gång vi värderar en medmänniska efter hennes yttre, hennes materiella ställning, hennes kulturella eller etniska bakgrund, efter hennes kön eller ålder, så gör vi våld på något heligt i oss själva.

Lill Lindfors är recitatör i Folkoperans föreställning Förklädd gud.

Foto Ewa-Marie Rundqvist

Med på turnén är bland annat Lill Lindfors, som agerar recitatör. Hon delar scenen med dragspelsvirtuosen Lelo Nika, romska EU-medborgare, sångsolister och vokalensemble från Folkoperan.