Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flickan som försvann - dokumentär om Lisa Holm i TV3

Få kriminalgåtor har berört svenskarna så mycket som 17-åriga Lisa Holms försvinnande. Nu visar TV3 en ny dokumentär om fallet.

Dokumentären sänds i morgon kväll klockan 21.00 efter Efterlyst på TV3, Viafree och Viaplay. Susanne Nylén är presschef på TV3 och berättar att det är det tredje avsnittet i en serie som tar upp kriminalfall.

– Det handlar om fallen som skakade Sverige, stora brottmål som fick hela Sverige att engagera sig, säger hon.

Dokumentären beskrivs som en gedigen journalistiskt produktion av prisbelönta filmare.

– Man får en bra genomgång av hela händelseförloppet, från försvinnandet till gripandet och den slutliga domen i hovrätten. Teamet har bland annat intervjuat polis, vittnen, den dömdes advokat och journalisterna som var på plats och bevakade fallet.

Dokumentären är återhållsam med detaljer ur den rättsmedicinska utredningen. Man har istället tagit fasta på att berätta historien.

Finns det något nytt i dokumentären som inte framkommit tidigare?

– Ja det är den dömdes advokats syn på ärendet där han kritiserar polisens utredning och att bevismaterialet inte är så starkt som framkom i rätten, säger hon.

Det var på söndagskvällen den 7 juni 2015 som 17-åriga Lisa Holm, från Skövde, aldrig hem från sitt sommarjobb på caféet i Blomberg, Kinnekulle. Hennes pappa fick en olustig känsla och åkte till caféet där han hittade hennes moped med nycklarna i tändningslåset. Polis tillkallades och en sökinsats inleddes. Under den efterföljande veckan utvidgades sökinsatsen och flera tusen frivilliga anslöt från Missing People.

Just Missing People gjorde på fredagen, 12 juni, ett avgörande fynd när man hittade Lisas jacka och mopedhjälm i en rishög på gården Martorp, några minuters bilväg från Blomberg.

I samband med fyndet mötte man en man som betedde sig märkligt och som enligt Missing People ska ha sagt att det var onödigt, "waste of time", att söka på platsen. Den här personen var den litauiske gästarbetaren Nerijus Bilevicius.

Under kvällen hämtades han, hans bror och hans fru till förhör. Alla kom att anhållas och senare häktas. Nerijus och hans bror misstänkta för mord och hustrun för skyddande av brottsling.

Samma kväll, fredagen den 12 juni, hittades Lisas kropp på Martorp. Under de efterföljande veckorna släpptes brodern och hustrun sedan brottsmisstankarna mot dem försvagats. Mot Nerijus Bilevicius hade de dock stärkts och han förblev häktad fram till oktober samma år.

Då väckte vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm åtal mot Nerijus Bilevicius för mordet på Lisa Holm.

Tingsrätten ansåg att bevisningen var övertygande och dömde Nerijus Bilevicius till livstids fängelse. Domen överklagades sedan av försvaret till Göta hovrätt som fastställde tingsrättens dom.

Här har vi samlat en del av de artiklar som skrevs om fallet.

LÄS MER: Var är du någonstans, Lisa?

LÄS MER: Massiv insats letade efter Lisa Holm

LÄS MER: Missing people hittade avgörande fyndet

LÄS MER: Åklagaren berättar om tuffa tiden

LÄS MER: Nu talar familjen ut

LÄS MER: Han får livstids fängelse för mordet på Lisa Holm

LÄS MER: Media på plats när åtalet kom

LÄS MER: Misstänkt försökte stoppa Missing people

LÄS MER: Mordmisstänkt blir kvar i häktet

LÄS MER: Här hittades Lisa Holms kropp