Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler kommunanställda ska jobba hemifrån

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Kommunens krisledningsgrupp samlades återigen på fredagen för att ta nya viktiga beslut kopplade till coronaviruset och hur verksamheterna ska kunna hållas igång. Men vill också göra ett förtydligande kring huruvida barn till coronasmittade föräldrar ska gå till skolan eller inte.

Ett av besluten som togs på fredagen är att man från och med nu ska se till att möjliggöra för kommunanställda att jobba hemifrån.

– En dialog ska ske med samtliga enheter om detta. De ska se över vilken personal som har möjlighet att jobba hemifrån. Sen är det enhetschefen som gör bedömningen, säger kommunikationschefen Peter Blom.

En del av kommunens personal har redan börjat jobba hemifrån, men nu ska fler i större utsträckning jobba från ett hemmakontor.

Vem ersätter chefen?

Fredagens möte kom också fram till att samtliga förvaltningar nu ska ta fram en plan för delegationsordningen så att den håller över tid ifall en förvaltningschef blir sjuk.

– Den som tar över då ska ha rätt till delegationer, alltså ha mandat och rätt att ta beslut. Vi ser nu över att det fungerar, säger Peter Blom.

Vem tar över om kommundirektören skulle bli sjuk?

– Den som han då väljer. Men det är hans beslut vid varje tillfälle.

"Sunt förnuft gäller"

En tidigare artikeln, där Skars skolchef är tydlig med att skolplikten gäller för barn som själva är friska - men har coronasmittade föräldrar, togs också upp till diskussion.

– Det som Hans har gått ut med i artikeln är precis det Folkhälsomyndigheten har sagt och det är det kommunen följer, säger Peter Blom och fortsätter:

– Men det vi diskuterade i ledningsgruppen och med MAS:en var att i ett fall där föräldrar har covid-19 så har man stort eget ansvar som förälder. Har man covid-19 så gör man nog den bedömningen själv att inte skicka sina barn till skolan. Det egna ansvaret väger tungt.

Att skolplikten står över om barnet är friskt tror han inte är något som coronasjuka föräldrar följer i praktiken.

– Jag är övertygad om att varken skolan eller eleverna vill att det barnet ska komma då. Sunt förnuft säger att har jag covid-19 så skickar jag inte mitt barn till skolan.