Under parollen Jul i vårt hus ger Göteborgsoperan konserten Önskningar i Juletid den 10 december och även Skövde Lucia kommer att medverka vid alla tre föreställningar.

Barn kommer att kunna se gratisföreställningen Teskedsgumman.

Två av de fyra sångarna som kommer att sjunga opera på konserten är Olof Söderberg och Sven Törnell. De fanns på plats på torsdagen för att berätta om satsningen.

– Förra året hade vi Julstämning i Kulturhuset för sista gången, som vi kört under de senaste femton åren. Det har varit en mix av julmarknad och scenkonst, nu renodlar vi det, säger Niklas Fahlén, försäljningsansvarig regionalt.

Han tycker att man slutade med flaggan i topp och att det var dags för något nytt.

– Jul i vårt hus sätter på nytt fokus på den professionella scenkonsten. Det blir två programpunkter, dels konserten Önskningar i Juletid, dels musikteaterpjäsen Teskedsgumman för barn.

Scenen kommer att vara som ett öppet torg med en stor och ståtlig gran i mitten.

Det är sångarna Olof Söderberg och Sven Törnell som står bakom konserten.

– Vi har försökt få ihop Göteborgsoperans fyra ben till en föreställning, det vill säga att den innehåller opera, operett, musikal och modern dans. Det har vi kokat ihop till en buffé med olika godsaker, just för att kunna närma oss den publik som inte är så van vid att gå på opera, säger Sven Törnell.

Förhoppningen är att de ska få upp ögonen för den här typen av örongodis.

– Det kommer även bli allsång med fokus på julens sånger och publiken kommer få önska stycken som vi ska försöka sjunga.

Olof Söderberg säger att de är stolta över att ha fått in dansen i programmet och förklarar att man valt ut ett stycke ur en befintlig dans som man dock inte vill avslöja.

– Det är lite av önskningen så den karamellen tror jag att vi vill spara på.

Bland överraskningarna finns också att Lars Hjertner som kommer att framträda under konserten, men det är också en karamell man vill spara på fram till dagen D.