Efter att du har utforskat de öde stränderna på Lombok tar du en speedboat över till Giliöarna. Det finns tre stycken. Gili T, som är den största. Gili Meno som är i mitten och den minsta, också kallad honeymoon-island, samt den mellersta, Gili Air.

Vilken ska du välja då? Säger det igen: Resan är din. Det går både färjor och båtar mellan öarna så det ena behöver inte utesluta det andra. Jag kommer här att ge dig lite hintar om vad de tre öarna har att erbjuda och vad jag rekommenderar. Men alla öar är helt fantastiska så du lär inte bli besviken.

Många möten

Efter att jag och pappa varit på Lombok tog vi oss till Gili T. Den är den av de tre öarna som är mest utvecklad och här ökar turistantalet markant för varje dag. Det finns en mängd olika resorter, hotell och hostels, så här kan man möta massor av backpackers men också semesterfirare och en hel del svenskar.

Jag och pappa bodde på ett hotell i mitten av ön, med en kort sträcka till stranden. På ön finns varken bilar eller mopeder. Här åker du häst och vagn, cyklar eller går runt. Ön har en väg runt på cirka 8 kilometer. Längs vägen finns massor av stränder, restauranger, cykeluthyrare, yogaställen, glasskiosker, snorkeluthyrning med mera.

Bästa tipset

Mitt första och absolut bästa tips när det gäller Giliöarna är att hyra snorkel och cykel över en dag och upptäcka ön samt vattenlivet. Trä på dig snorkeln, gå ut vid stranden och precis intill kanten kommer du kunna simma med havssköldpaddor. Så himla fantastiskt! Stora, fina och livs levande sköldpaddor. Ett minne du sent glömmer. Bland dessa finns en rad färgglada fiskar och koraller.

Stränderna på samtliga öar är kristallvita med turkos vatten. Det finns både sandstränder, lite mer steniga stränder och bryggor att simma och bada ifrån.

Efter en dag med snorkling och bad blir man hungrig. Du behöver inte gå hungrig länge på dessa öar. Alla öar erbjuder en mängd olika restauranger, för alla smaker och plånböcker. Gili Meno som är den mest tysta ön, är den ön där det finns minst utbud.

God mat

Gili T har en lokal marknad där du kan handla billiga, fina frukter och på kvällen dukas det upp både barbeque och buffémat. Är du sugen på pizza och supergod hamburgare för 35 kronor styck så kan jag varmt rekommendera restaurangerna på Gili T. Mums!

Till efterrätt fanns både italiensk gelato, frozen yoghurt eller friterad banan. På öarna finns lokala handlare eller butiker där du kan köpa alkohol, vatten eller dricka. Samt chips, choklad eller andra nödvändigheter. Det finns även uttagsautomater, så det är inget du behöver vara rädd att bli utan.

En annan sak du inte får missa när du är på Gili, är de fantastiska soluppgångarna och solnedgångarna. Hitta en mysig restaurang, ta något att dricka och äta och njut av den helt spektakulära rosa solnedgången. Offra också en sovmorgon en dag för att se soluppgången. Jag lovar att det är värt det.

Andra aktiviteter som är populära förutom cykel och snorkling är dykning. Har du dykcertifikat eller vill ta är Gili en väldigt fin plats med många platser att lära sig på. Du kan också ta båtturer runt ön eller besöka en ”partyboat” för lite extra dans och stoj.

Felicia Friberg

Fler resetips:

Relaterat till artikeln