Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel på åtta ton frukostflingor – räddas ändå från att bli svinn eller foder tack vare smarta lösningen

Fel ingrediens gjorde så att flingorna fick fel färg. Men smaken och kvaliteten är det inget fel på, så Fazer Kvarn bestämde sig för att tonvis med havreringar ändå skulle gå att rädda.

Frebaco Kvarns havreringar görs bland annat med en mörk maltsirap, för att få rätt smak och färg. Men på grund av ett mänskligt fel gjordes en stor sats med havreringarna med ljus maltsirap istället. Det är samma smak och näringsinnehåll, men med en något blekare färg än vanligt. Beslutet togs då att inte sälja flingorna i vanlig butik.

– Det här är en av våra storsäljare som många äter varje dag och då är färgen något de kommer att reagera på. Vi vill inte riskera den negativa uppmärksamheten, och vi vill heller inte att vår kundkontakt ska överbelastas, säger Otto Andersson på Fazer Kvarn i Lidköping.

När den här typen av fel inträffar brukar det röra sig om någon enstaka pall, och flingorna går då istället till foder. Men den här gången var mängden nästan 60 pallar, till en vikt av åtta ton.

– Så mycket vill vi inte köra iväg som foder. Det här är ju närodlad förädlad god mat med extra bra råvaror, säger Otto Andersson.

– Vi tidigare samarbetat med Matsmart, så vi tog kontakt med dem. Det är jätteroligt att det går att lösa så här istället.

Matsmart och Fazer är eniga om att det bästa för miljön är att flingorna ändå kan säljas till konsumenter. När Matsmart tar hand om dem kommer de att säljas för halva sitt ordinarie pris.

– Det här är en produkt som smakar likadant och som är precis nytillverkad. Flingorna ser inte oaptitliga ut, utan den enda skillnaden är att de ser lite bleka ut, säger Hanna Thofelt Lindström från Matsmart.

– Jag hoppas att det kan bli en härlig sommarfrukost för många av våra kunder istället. Det är superhärligt att vi kan göra den här typen av räddningsaktioner.