Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastighetsägarna ryter ifrån efter kommunens snabba affär i Kvänum

Tre fastighetsägare från Kvänum, Edsvära och Norra Vånga kritiserar nu gemensamt i ett öppet brev Vara Bostäders försäljning av 93 lägenheter i Kvänum.

Varför var det inte öppet för fler att lägga anbud när det kommunala fastighetsbolaget Vara Bostäder AB sålde lägenhetshusen i Kvänum? Frågan riktar sig till beslutande ledamöter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Vara.

Avsändaren är tre fastighetsägare som menar att det fanns fler spekulanter på hela eller delar av beståndet som inte ens fick chansen.

"Vi förutsätter att kommunstyrelse samt kommunfullmäktige har rätt underlag för beslut, vi ser dock en del uppgifter som avviker från vårt sätt att värdera fastigheter. Vi föreslår att köpet hävs och att om försäljning skall ske, skall fler få möjlighet till köp av fastigheterna i Kvänum. Här finns ett stort ansvar mot kommunens invånare och skattebetalare att affären går rätt till", skriver Stig Svensson på Kvänums Fastigheter, Per-Olof Jakobsson på PÅMA Hyresfastigheter samt Blank & Söner AB:s Marianne Blank.

De ifrågasätter varför affären skett så snabbt och varför kommunen inte kollade av marknadens intresse. Enligt dem har försäljningen skett i en sluten krets och menar att tidigare affärer mellan bolagen borde synliggöras för att ge en rättvis bild.

Dessutom undrar de om fastigheterna verkligen såldes till marknadsmässiga priser. Köparna betalade 50 miljoner kronor för de 93 lägenheterna.

"Om vi som fastighetsägare gör en analys enligt det underlag som vi erhållit, ser vi att man borde gjort en ny värdering före försäljningen. Efter värderingen bör man göra en offentlig försäljning med en allmän budgivning som borde ge ett högre pris."

De tre fastighetsägarna frågar även hur framtida försäljningar kommer att genomföras och hänvisar till ett möte i januari på initiativ av Kvänums Intresseförening där företrädare från Vara Bostäder deltog.

"Här diskuterades framtida bostadsmöjligheter i Kvänum för olika grupper, främst brist på pensionärslägenheter. Det framkom med tydlighet att Vara Bostäder ej ville/kunde bygga i Kvänum inom den närmaste tiden. Det framkom även att de har haft en viss vakans på lägenhetsuthyrning varför deltagande fastighetsägarna redan vid detta tillfället framförde sitt intresse om köp."

Stig Svensson, Per-Olof Jakobsson och Marianne Blank tycker att köpet borde hävas och att man i stället ska släppa in fler spekulanter i försäljningen av fastigheterna i Kvänum.