Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastighetsägarna fortsatt kritiska till försäljningen − lämnar ytterligare ett öppet brev

Fastighetsägarna i Kvänum fortsätter att vara missnöjda med den fastighetsförsäljning som Vara Bostäder gav besked om för drygt en månad sedan. Nu vänder de sig till Varas kommunfullmäktige där ärendet ska behandlas på måndag den 22 juni.

I maj gick Vara Bostäder ut i ett pressmeddelande och berättade om att det sålt nästan hundra lägenheter för 50 miljoner kronor i Kvänum. Såväl Vara Bostäder som den nya ägaren Bergeke var nöjda med affären. Den inställningen delades dock inte av andra fastighetsägare i området, som i ett öppet brev ifrågasatte varför inte fler fick chansen att lägga anbud på lägenheterna.

Men enligt kommunen handlar allt om en missuppfattning - affären är långt ifrån i hamn. Varas moderata kommunalråd Gabriela Bosnjakovic beklagar att det inte framgick av kommunens egna pressutskick den 11 maj i år.

– Vi kämpar med att dementera det här. Det är mycket förvirring och det skulle ha varit tydligare i informationen att det inte är klart ännu, sa hon i en tidigare artikel.

På måndag den 22 juni ska den upp för beslut i fullmäktige i Vara.

Inför det har fastighetsägarna Stig Svensson från Kvänums Fastigheter, Per-Olof Jakobsson från PÅMA Hyresfastigheter och Marianne Blank från Blank & Söner AB skickat ytterligare ett öppet brev. Där föreslår de återigen att köpet ska hävas, och även att fler spekulanter ska få möjlighet att köpa fastigheterna om en försäljning ändå ska ske.

I en intervju med NLT svarade Vara Bostäders ordförande och vd på kritiken, och kallade då fastighetsägarnas uttalanden för "provocerande". Fastighetsägarna svarar på detta genom att ifrågasätta om inte demokrati innebär att alla har rätt att ifrågasätta och framföra sina åsikter. De menar att det ”verkar inte så då vi märkt en stor irritation hos vissa politiker och företrädare för Vara Bostäder. Nu är det upp till ledamöterna i Kommunfullmäktige att ta beslut i frågan.”

Fastighetsägarna hävdar också att Vara Bostäder så sent som i november 2019 uppgav att det inte fanns några fastigheter till salu i Kvänum, och att om så skulle bli fallet, så skulle detta meddelas via mäklare.

Fastighetsägarnas kritik mot Vara Bostäder grundar sig i flera aspekter, till exempel att saker görs i fel ordning; man ”handlar först, skriver egen pressinformation, informerar hyresgästerna innan man ens tar frågan till kommunstyrelsen,” och att köpeavtalet skrivs på egen hand, trots tillgång till mäklare. De kritiserar också att affären genomförs ”trots att man inte skall genomdriva några 'kontroversiella politiska frågor i Corona-tider'.”

Även värderingen av fastigheterna synas: ”Det framkommer med tydlighet enligt tillgångsträdet/fastighet som vi erhållit, att man har investerat i nya lägenheter, fönster och takbyte[...] Enligt våra uppgifter har man investerat ca 35 miljoner i beståndet från 2016, som man senare säljer för 50 miljoner.” Frågan de ställer är: ”Varför sälja beståndet när man satsat så mycket pengar under så kort tid?”

Fastighetsägarna menar att det troligtvis vore mer lönsamt för Vara Bostäder att behålla fastigheterna snarare än att sälja dem. Slutligen uppmanar de alla deltagande i kommunfullmäktige att gå igenom Vara Kommuns ägardirektiv och bolagsordning, för att kontrollera att dessa faktiskt följs.