Händelsen, som var den allvarligaste i åtalet mot Skövdebon, inträffade natten mellan den 15 och 16 januari. Ett larm gick då vid 01.30 i Ica Kvantum på Järnvägsgatan i Tidaholm, vilket uppmärksammandes av förbipasserande hemtjänstpersonal som i sin tur larmade polisen.

Läs mer: Sovande gevärsman åtalas för vapenbrott

När väktaren kom till platsen mötte han en allmänt förvirrad och uppenbart påverkad person som inte hade speciellt bra koll på läget. Bland annat vinkade mannen till väktaren utanför butiken, i tron om att han skulle få hjälp att bli utsläppt ur butiken.

En knapp timme senare har även polisen kommit till platsen och gick tillsammans med väktaren in i lokalen och grep mannen. Man hittade då bland annat ett avsågat hagelgevär och patroner till detta. Dessutom hade mannen även ett antal narkotiska preparat på sig.

I samband med förhör sa Skövdebon att han åkt till Tidaholm för att erbjuda en kompis att köpa geväret. Under rättegången berättade han dock att han hade tagit sig till dit i syfte att hyra en lägenhet av en vän för att ha någonstans att förvara geväret.

Han uppgav vidare att han kände sig obekväm med att hantera vapnet och att han helst ville göra sig av med det. Att han överhuvudtaget hade skaffat det förklarade han med att han kände sig tvungen, om han skulle behöva försvara sig som en följd av sitt missbruk och sin kriminella livsstil. När drogerna väl gått ur kroppen så medgav han dock att det inte fanns någon hotbild mot honom.

Bar gärning

I den utredning som gjorts efter gripandet av mannen har händelseförloppet klarlagts med hjälp av övervakningsfilmer från affären, men också genom vittnesförhör. Den åtalade erkände också såväl innehavet av vapen som droger, men ville att vapeninnehavet skulle rubriceras som vapenbrott av den så kallade normalgraden.

Tingsrätten valde dock att döma efter bestämmelsen om grovt vapenbrott, vilket innebar att straffet blev två års fängelse. Detta för övrigt efter att straffminimum för den typen av brott höjdes från ett till två år vid gångna årsskiftet.

Utöver åtalspunkten för grovt vapenbrott dömdes mannen även för ett fall av misshandel som inträffade i Skövde i juni 2017. Vidare dömdes han för narkotikabrott i anslutning till händelsen i Tidaholm samt ringa narkotikabrott och dopningsbrott vid två andra, skilda tillfällen.

Mannen blev kvar i Icabutiken efter stängningsdags och ertappades på bar gärning efter att larmet gått mitt i natten. Nu döms han för grovt vapenbrott och även på ett antal punkter till fängelse i två år och fyra månader.