Kvinnan vistades i sin bostad tillsamman med sin äldsta dotter, sin son och dennes flickvän när exmannen dök upp. De hörde hur en ruta krossades och från fönstret såg sonen hur 38-åringen stoppade undan något och försvann från platsen.

Själv säger mannen att han befann sig på en annan plats i Sverige och en bild ska bevisa detta.

Men Skaraborgs tingsrätt anser honom överbevisad om att han verkligen utfört skadegörelse på två olika bilar eftersom vittnen har sett hans ansikte och känt igen kläderna.

Den 11 februari 2017 var hon hemma hos en kompis när 38-åringen plötsligt dök upp vid dennes bostad. Hon försökte stänga dörren, men mannen slet upp den och slog till henne med öppen hand. När hon skulle åka hem visade det sig att bilnycklarna var borta, de hade suttit i låset på bilen.

Dagen efter var det dags igen.

Hon skulle åka iväg hemifrån när mannen plötsligt slet upp dörren.

Det uppstod en diskussion och 38-åringen tilldelade henne ett hårt knytnävslag över näsan så hon åkte in i en toalettdörr. När hon höll deras yngre dotter i famnen klippte han till igen och kvinnan säckade ihop. Glasögonen åkte iväg, hon blödde näsblod och fick en fläskläpp.

Flera personer har berättat om händelsen och en man blev ögonvittne till det första slaget.

Han hade varit på väg till kvinnan redan kvällen före, men kom aldrig fram eftersom 38-åringen greps för rattfylleri. Vid det här tillfället gör han kraftigt motstånd när blodprovet ska tas på sjukhuset och till sist tvingas poliserna lägga honom på en bår för att testet ska kunna göras.

Av en videofilm, som visades under rättegången, framgår det att mannen kört vingligt och periodvis i mycket hög fart. Flera gånger var föraren nära att köra ner i diket passerade mittlinjen och var nära att krocka med mötande trafik.

Domen handlar det i det här fallet om grovt rattfylleri, grov olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik och våldsamt motstånd.

Mannen har i princip erkänt samtliga brott. Tingsrätten beslagtar också den aktuella bilen.

Den 7 september hittade polisen honom sovande i sin bil vid 22-tiden, där han suttit och druckit öl sedan han inte fått tag på sin sambo. Han anklagades för grovt rattfylleri och grov olovlig körning, sedan kördes han till psykmottagningen.

Där hittade personalen en startpistol och 200 tabletter dopningsklassade läkemedel.

38-åringens förklaring är att han trodde att vapnet inte behövde tillstånd och han trott att tabletterna var vitaminer när han köpt dem utomlands.

I sin dom konstaterar Skaraborgs tingsrätt att mannen förekommer under femton punkter i straffregistret och att det i huvudsak handlat om grovt rattfylleri och olovlig körning. Sedan 2006 har han bland annat dömds för rattfylleri vid nio tillfällen. Man konstaterar att han haft stora alkoholproblem, men att han levt nyktert de senaste månaderna.

Han fälls för misshandel, ringa misshandel, egenmäktigt förfarande, skadegörelse, våldsamt motstånd, grov vårdslöshet i trafikgrov olovlig körning, grovt rattfylleri, ringa narkotikabrott, ringa dopningsbrott och ringa vapenbrott.

Straffet blir nio månaders fängelse och skadestånd till sin tidigare sambo med 19 880 kronor.