Bert Karlsson skriver: "Vi startar med demokratin. Enligt en utredning ligger Skara allra sämst till av Skaraborgs kommuner."

Om Bert Karlsson syftar på Sveriges kommuners och landstings rapport Kommunens kvalitet i korthet, När det gäller hur medborgarna upplever sin möjlighet till insyn och inflytande i kommunens verksamhet fick Skara lågt betyg 2016, 39 poäng av 100 möjliga. har släpps och betyget blev samma, 39 poäng.

Den siffran är sämst i Skaraborg, bland de som var med i undersökningen.

Även i SKL:s delaktighetsindex låg Skara bland de sämre. Den bästa kommunen i landet hade 93 procent, den sämsta 22. Skara fick 46 procent.

Inflytandet är något , under hösten fick invånare exempelvis Det skedde dock efter att förra årets undersökning gjordes.

Bert Karlsson skriver: "När kommundirektör söktes senast var ett av önskemålen att han inte fick bo i Skara…"

I står det ingenting om önskemål om var kommundirektören ska bo. Inte heller i eller om rekryteringen sägs något om önskemål om att chefens hemvist inte ska vara Skara.

Däremot har flera av cheferna sagt till SkLT att det också kan finnas fördelar med att inte bo i den kommun man arbetar i.

Det kan till och med vara en fördel att man får lite perspektiv och intryck från en annan kommun, sade en av cheferna då.

Bert Karlsson skriver: "Vi har så mycket bus som händer i Skara, men ändå förnekas det gång efter gång. Det finns inga problem. Enligt tidningen GT:s sammanställning så ligger Skara i botten i förhållande till befolkning när det gäller polisiära ingripanden."

Tidningen hittar inte GT:s sammanställning, men enligt en sammanställning , baserat på rapporten Öppna jämförelser: trygghet och säkerhet 2017 från SKL, hamnar Skara på plats fyra i länet när det gäller anmälda våldsbrott per 1000 invånare. Göteborg, Töreboda och Gullspång har placerat sig över. Vad det gäller anmälda tillgreppsbrott per 1000 invånare är Skara på plats nio av länets 49 kommuner, Töreboda är en av kommunerna som ligger före. Skara ligger alltså högt upp, men är inte sämst.

Dessutom har antalet anmälda brott i Skara minskat

Att "buset" förnekas är nog svårt att säga när polisen , , samt .

Bert Karlsson skriver: "Den här listan har Företagarna själva ställt samman – och Skara ligger återigen i botten av Skaraborgskommunerna."

Det stämmer, vilket SVT Väst när han planerade att gå in i ett nytt parti för en kort tid sedan ( ). I Svenskt näringslivs företagarbarometer hamnade Skara på plats 188 av 290 i landet, .

Samtidigt ges av att allt blir sämre om man kollar på statistiken i företagarbarometern. När det kommer till frågor om skatt, andel i arbete och nyföretagsamhet så ökade Skara sina placeringar förra året.

Bert Karlsson skriver: "När det gäller stadskärnan så gjordes en annan utredning, som byggde på en ren lögn. Där räknades invandrarförläggningen in i omsättningen på Statt. Det är tragiskt."

Det är , den presenterades på centrumföreningen Megas styrelsemöte i slutet på januari i år, där även Bert Karlsson deltog.

Där förklarades också att den relativt sett stora omsättningsutveckling som skett mellan 2015-2016 till stor del beror på intäkter från flyktingförläggningen på Skara stadshotell.

Även omsättningen för sällanköpshandel, dagligvaruhandel och annan service ökade, likaså antalet butiker, restauranger och caféer.

Bert Karlsson skriver: "Samtidigt som politikerna har pratat om att satsa på stadskärnan så har allt tagits, eller drivits, bort från stadskärnan. Nu håller Skara på med ytterligare en ny storsatsning utanför stadskärnan. Den här gången är det Coop-området som ska få ett flertal nya butiker."

Vad som drivits bort eller lämnat stadskärnan är lite oklart, det kan inte ha skett i nutid. Det hände när Kappahl flyttade från centrala Skara till Köpstaden 1990, ett köpcenter som grundades av just Bert Karlsson. Sedan har butiker stängts och nya öppnat, vilket skett i alla tider. Att en butik stänger kan ha flera orsaker, som . Eller att butiken inte var lönsam, som Netto som lade ner december 2012 då de inte klarade konkurrensen med andra matbutiker i Skara. Nya verksamheter är på gång i Skara, till exempel

Satsningen på Coop-området Planerna har däremot hyllats av kommunrepresentanter

Här gäller det att få förbipasserande att stanna. Sen får man locka dem att åka in i centrum också, .

Bert Karlsson skriver: "Det byggdes en ny skola, Victoriaskolan – och den blev alldeles för dyr. Den har inte ens kommunen råd att inreda, det finns inte bemanning och en klass som vann en tävling fick inte ens pengar för att resa till Stockholm för att ta emot priset. Klassen tvingades tigga pengar. Däremot fanns det pengar, runt en halv miljon kronor, till invigningen av skolan. "

På SkLT:s Facebooksida kommenterar en av läsarna att klassen på Viktoriaskolan som vann matematiktävlingen Zigma visst får åka till prisutdelningen. De tävlande eleverna och lärare får sin resa betald av skolan. Resten av klassen kan följa med tack vare engagerade föräldrar.

Om Bert Karlsson menar med att skolan blev alldeles för dyr för att den inte höll budgeten, så stämmer inte det. Viktoriaskolans budget var på 338 miljoner kronor, den . Alltså 26 miljoner kronor billigare än beräknat. genom ökat kommunbidrag. På Viktoriaskolan har däremot två tjänster dragits in, inom grundskolan och övriga verksamheter i barn- och utbildningsnämnden.

Invigningen av Viktoriaskolan kostade totalt 450 000 kronor vilket var under budgeten på en halv miljon

Bert Karlsson skriver: "Kommunen skröt förstås om den fantastiska inflyttningen för ett år sedan – men det var tvångsinflyttade invandrare som kom hit. När inte invandrarna kommer i den utsträckningen längre, då sjönk inflyttningen direkt. Skara är återigen sämst i länet – och kan jämföras med avfolkade Norrlands-kommuner."

I både Skaraborg och hela Västra Götalands län är Skara den kommun som minskat mest, det stämmer. Skara till 18 843 invånare, och visst finns det . För Skara innebär det ett trendbrott då kommunen ökat under några år. Det beror på att fler flyttade från Skara än vad som flyttade till Skara, vilket mycket väl kan bero på att invandrare valde andra kommuner är Skara. I Sverige var det 63 kommuner som minskade, Skara har sällskap i Skaraborg av Götene, Gullspång och Töreboda.

Bert Karlsson skriver: "En lista sticker dock ut ordentligt. Det är uteliggarlistan. Vi har nämligen flest uteliggare i området."

Det stämmer att Skara har flest antal hemlösa i Skaraborg. 72 stycken enligt siffrorna som släpptes i december förra året. Men det innebär inte att det är någon som bor på gatan. Inte idag i alla fall, men i höstas fanns det en person som inte hade tak över huvudet enligt uppgifter från förvaltningen.

Anledningen till att Skara sticker ut i hemlöshetsstatistiken beror främst på att Omsorgsförvaltningen i Skara inte hjälper personer som har svårt att få ett boende genom borgensavtal. Istället får de personerna ett andrahandskontrakt. Dessa totalt 38 personerna har räknats in i statistiken för hemlösa.

Några "uteliggare" handlar det således knappast om.

I gruppen hemlösa räknas också personer in som bor på härbärgen, kvinnojourer, institutioner, bostäder i social strategi samt personer som bor hos släkt och vänner och sökt hjälp.

I Skara har vi god kännedom om de personer som lever i någon form av hemlöshet, säger omsorgschefen Pernilla Magnusson,

Bert Karlsson skriver: "Jag blev själv drabbad av det, när jag inte fick godkänt för mina villavagnar – som vanligt folk efterfrågade. Vanligt folk som inte kunde betala hyran i dyra lägenheter inne i stan. Ändå är det kommunala bolaget Skarabostäder som styr staden med sina höga priser – och de vill inte ha någon konkurrens."

Det stämmer att Bert Karlsson , både permanent och tidsbegränsat boende för studenter. Hyrorna hos Centrumbostäder, som det kommunala bostadsbolaget faktiskt heter, kan tyckas vara dyra i de nybyggda lägenheterna på Alandersgatan. , men är inte unikt för Skara. I Centrumbostäders äldre lägenheter är hyresnivåerna lägre, en trea på Kaplansområdet i samma storlek har en månadshyra på drygt 5000 kronor.

Centrumbostäder är långt ifrån den enda fastighetsägaren i Skara, andra stora fastighetsägare är Samhällsbyggnadsbolaget, Görans fastigheter, Senäte och Winsarps fastigheter. Så visst har de konkurrens.

Bert Karlsson skrev också om det nya LSS-boendet där hyrorna blev för höga för de boende. Efter kritiken ska kommunen .

Bert Karlsson skriver: "Vi har en stadsarkitekt som är svårt att få tag i, och som tolkar bygglagen så att det passar hans intressen. Pizzeriorna i stan får ja på sådana bygglov som jag fått nej på."

Pizzeria Viktoria har . Bert Karlsson ville glasa in uteserveringen till tidigare Sand, men han sökte aldrig bygglov för det. Tidningen har tagit del av mejlkonversationen mellan honom och en bygglovshandläggare, där tjänstemannen skrev att det med största sannolikhet skulle bli avslag på en bygglovsansökan för en inglasad uteservering i Olinspark, då det är parkmark som man vill att invånarna ska kunna visats fritt på. Då drog Bert Karlsson in ansökan.

På Stortorget är det en allmän platsmark där det finns en plan för torg och handel. I Olins park är det parkmark, som ska vara mer som en rekreations-yta. Där vill man inte bygga så mycket, utan hålla det mer öppet, , ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Bert Karlsson skriver: "Förra året fick Skara 24 miljoner plus, återigen invandrarpengar som trillade in. Men till 2018 har det aviserats enorma underskott i omsorgen och den sociala delen och i skolan. Vi pratar om 50-60 miljoner back – och avsked för 50-60 personer för att klara av detta."

Resultatet stämmer barn- och utbildning omsorgen

Bert Karlsson skriver: "När vi ville konkurrensutsätta den dåliga maten för äldre i kommunen så fick vi nej, trots att kommunen beslutat att konkurrensutsätta upphandlingar för att få bästa möjliga pris."

Nämnden för Service och teknik sa nej till . Det gjordes med hänvisning till att skolmaten och maten till äldreboenden skulle bli dyrare om man plockade ut den delen, då de fasta kostnaderna för ett centralkök är samma ändå. Dessutom kompliceras det av att Skara samarbetar med Götene kommun om kosten och de har inte utmaningsrätt.

LÄS MER: Berts Karlssons debattinlägg "Den sanna historien om Skara"