Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EXTRA: Skaras näringsliv har hyllats - här är årets vinnare: √Årets företagare √Årets handlare √Entreprenörspriset

Även om näringsgalan 2020 uteblev så gjorde priserna inte det. I år gjorde även ett gammalt pris comeback - Skarahjärtat - som en särskild hyllning till Bengt och Stig Roser. Årets företagare blev Lina Nettelblad på Mattipset. Utöver dessa delades ytterligare fem priser ut.

Det tyngsta priset - Årets företagare gick alltså till Lina Nettelblad som driver Mattipset, som har verkat i Skara sedan 2012. Under denna tid har Mattipset glatt och mättat många skarabor och skaraborgare med sina måltidslösningar, skriver Skara kommun i ett pressmeddelande. Ryktet om Mattipset har också nått utanför Skaraborgs gränser. I februari stod exempelvis Mattipset för cateringen vid inspelningen av den danska filmen Rättfärdighetens ryttare.

Under pandemin har företaget på ett enastående snabbt och lysande sätt lyckats hitta nya vägar i sitt företagande, skriver Skara kommun.

Årets företagare i Skara går vidare till Företagarnas regionfinal. Vinner man där har man möjlighet att gå vidare till finalen på riksnivå.

Näringslivets hjärta klappar för Skara, och därför är det också särskilt roligt att få hylla företagare som på ett så tydligt sätt är en del av Skaras själ och puls

I år var det totalt sju priser som delades ut eftersom ett pris tillkommit - Skarahjärtat. Skara kommun ville ge en särskild hyllning till familjen Roser. Bengt och Stig Roser och familjen Roser får diplomet för att de under 50 år drivit en viktig verksamhet i Skara med Skara Stadshotell och Rosers Hotell & Event. De har också givit invånarna en arena för upplevelser och erbjudit catering i världsklass med många prestigefulla uppdrag runt om i världen. I samband med det utsågs de också till Kunglig hovleverantör. Det så kallade Skarahjärtat har bara delats ut en gång tidigare och det var till Lars-Göran Blank år 2012.

– Alla årets pristagare visar på vilket fantastiskt engagemang de lokala företagarna har i Skara och vår gemenskap i en ganska tuff tid. Vi ser också vilken otrolig förmåga till nytänk och utveckling som finns, det är otroligt imponerande. Näringslivets hjärta klappar för Skara, och därför är det också särskilt roligt att få hylla företagare som på ett så tydligt sätt är en del av Skaras själ och puls, säger kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Samtliga priser utdelades under torsdagen vid ceremonier i Skara Stadshus med distans i både tid och rum för att uppfylla gällande restriktioner.

– Vi har ett fantastiskt näringsliv som varje dag bidrar till Skara på olika sätt. Årets pristagare representerar olika delar av de värdefulla verksamheter vi har och det känns fint och viktigt att uppmärksamma deras insatser för Skara, säger näringslivsstrateg Helena Nyman Friberg i pressmeddelandet.

Alla priser och pristagare 2020 (avsändare):

Årets företagare (Företagarna Skara): Lina Nettelblad Mattipset i Skara AB

Motivering: Lina Nettelblad får priset som Årets Företagare för det fantastiska driv hon har och för den positiva utveckling hon har lyckats skapa i sitt företag, Mattipset i Skara AB. Mitt i en allvarlig pandemi har hon dessutom på ett enastående snabbt och lysande sätt, genom sin starka vilja, kreativa och konstruktiva tänkande lyckats hitta nya vägar för företagets överlevnad.

Årets handlare (Skara Handel): Marita Jacobsson, Maritas Textil & Interiör

Motivering: Årets vinnare har visat en kreativitet och drivkraft utöver det vanliga genom ständiga satsningar och nytänk i sin verksamhet. Genom att sätta sina kunder i främsta rummet och alltid erbjudande en utomordentlig service har Maritas textil & Interiör blivit en välkänd butik med trogen kundskara. Med ett enastående engagemang, och hjärta för staden bidrar hon till en levande stadskärna och är en god förebild för andra företagare.

Entreprenörspriset (Sparbanken Skaraborg): Jula-koncernen: Karl-Johan Blank

Motivering: Årets pristagare är en stark lokal koncern med en internationell närvaro i sex länder. En koncern med en lång historia som expanderar och etablerar och samtidigt har hjärtat kvar i Skara. Pristagaren har tagit stora kliv mot att bli mer hållbar genom en helt egen CSR-avdelning i ett av företagen.

Deras målsättning är att skapa nya möjligheter till en bättre framtid för kommande generationer, de satsar mot att bli klimatneutrala 2030 och de har bland annat investerat i ett miljöteknikbolag, en dryport och i vindkraft. Pristagarens lokala närvaro innebär många viktiga arbetstillfällen och deras senaste förvärv säkrar fortlevnaden för stadens anrika stadshotell. Stort grattis till Karl-Johan Blank, Joakim Frykberg och hela Jula-koncernen!

Årets nyföretagare (Nyföretagarcentrum): Josefines hem, Josefine Svensson

Motivering: Årets Nyföretagare har följt sitt intresse för att skapa vackra miljöer till glädje för andra. Hon har skapat ett modernt företag där hårt arbete blandas med hög synlighet i sociala medier. Genom att samarbeta och handla lokalt och att återanvända och renovera gamla varor ges ett stort fokus på hållbarhet i alla aspekter. Med ny butik i centrala Skara tar Josefin ett nytt steg i sitt växande företag.

Årets tillväxtbolag (Almi Väst i Skaraborg): NLE AB. Johan Andersson och Esther Andersson

Motivering: Årets pristagare startade sin byggfirma 2005 i en ladugård i Norra Lundby, orten där han växt upp och där han fortfarande bor. Han började ensam i företaget men nu femton år senare har företaget ca 40 st anställda. Bolaget erbjuder tjänster på både bygg och anläggningssidan och står även med kompetens gällande Mur och Betong, Plåt och Svets samt Snickeri. Under 2018/2019 hade bolaget en omsättningsökning på 42 procent. För gott entreprenörskap tilldelas Johan Andersson och hans företag NLE AB titeln Årets tillväxtbolag i Skara kommun.                   

Det goda exemplet (Samordningsförbundet Västra Skaraborg): Hjälp oss hjälpa. Mikael Andersson och Marianne Ask

Motivering: Årets vinnare av utmärkelsen ”Det goda exemplet” har visat på ett stort engagemang för ett socialt ansvarstagande! Ett företags sociala ansvar innebär att man aktivt jobbar med utveckling, hållbarhet, hälsa och välfärd i ett samhälle. I år vill vi lyfta fram Hjälp oss att Hjälpa som i många år har bidragit med hållbarhet, återanvändning samt tagit ett stort ansvar för människor som har behov av att få ett inträde på arbetsmarknaden.

Föreningens arbete kring insamling, lagning och återanvändning bidrar till en hållbar utveckling både nu och för kommande generationer. Föreningen gör inte bara en insats på hemmaplan utan kör även hjälpsändningar till skolor och sjukhus i andra länder.

Utöver detta så har föreningen med stort hjärta engagerat sig i människor som har behov av att komma in på arbetsmarknaden. Man har aktivt stöttat, coachat, integrerat och även anställt en person, trots osäkra tider. Med denna insats känner vi därför att Hjälp oss att Hjälpa är därför en självklar aktör att lyfta fram som årets sociala arbetsgivare och samhällsaktör.

Skarahjärtat (Skara kommun): Bengt och Stig Roser, Rosers Hotell & Event

Motivering: Familjen Roser har byggt upp en viktig verksamhet i Skara, givit invånarna en arena för teater och expanderat med catering i världsklass men alltid varit staden trogen. Familjen Roser har inte bara satt Skara på kartan, ni har fått en plats i våra hjärtan och blivit en del av Skaras stolta arv och identitet. Vi vill på detta sätt tacka för alla dina insatser i Skara under årens lopp och önska er lycka till i den nya fas i livet som nu tar sin början.