Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Estetiska programmet är vår lilla bebis

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Jag och min lilla familj flyttade från Göteborg till Skara för ett och ett halvt år sedan. Vi flyttade inte hit för att vi hade familj här eller för att vi ville till ”landsbygden” och andas renare luft. Den stora anledningen till att vi flyttade hit var för att jag var den av oss som hade ett fast jobb. Ett jobb som jag älskade. Nämligen som teaterlärare på Estetiska programmet på Katedralskolan.

Mitt i budgivningen av huset vi skulle köpa i Skara får jag plötsligt reda på att jag förmodligen kommer varslas. Förslaget från de röda i Skara var att bl.a lägga ner vårt program. Jag får panik. Lägger inte något mer bud på huset för nu blev framtiden plötsligt oviss. Några veckor senare kommer så dagen för beslut. Programmen skall inte läggas ned. Majoritet med en eller två röster. Vilken jävla röta. Vi bestämmer oss för att flytta hit.

Ett och ett halvt år fram i tiden (typ för någon månad sedan) får vi reda på att det på nytt kommer tas beslut om nedläggning av vårt program. Fast denna gången är det inte en ren nedläggning utan tanken finns att ändå behålla det inom kommunen fast hos en friskola. Igår beslutades det; vi skall läggas ned. 

Jag har jobbat på Katedralskolan i snart fem år. Tiden under de här åren på skolan har varit, minst sagt, turbulent. Vi har i snitt haft två rektorer per år och vi har vaknat upp till köpstopp hälften så många gånger som vi bytt rektor. Ändå har jag pendlat Göteborg-Skara i tre år och ändå valde vi att flytta hit. Varför? Jo, för att jag älskar att jobba på Estetiska programmet.

När jag lärde känna mina kollegor och elever förstod jag snabbt att det var något unikt de hade byggt upp. Den känslan av gemenskap, tillit och respekt som fanns på programmet var fantastiskt. Drivna, engagerade och varma människor som fick mig att känna mig som en lika viktig del i laget redan från dag ett.

När intagningen stängs hos oss och det istället öppnas på Olinsgymnasiet vill jag bara skicka med en tanke till Kristian Wejshag och de lärare som kommer att jobba där då. Vi är otroligt stolta, nästan löjligt stolta, över vårt program. Vi har lagt ner hjärta och själ i vårt program, i våra produktioner och vi har fått eleverna att göra detsamma. Låt det (utökade) estetiska programmet hos er präglas av samma kreativa och ändlösa engagemang som det har gjort hos oss. Det här programmet är unikt. Det är, liksom lite, som vår lilla bebis.

Björn Engdahl - Teaterlärare på Katedralskolans Estetiska program

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel