Studion är skapad som en byggnad inne i byggnaden på Bangårdsgatan 7. Den innehåller ett kök, en stor samlingsplats, typ vardagsrum, med tillhörande soffa och platser att hänga i. Därtill kommer sovplatserna, där de båda lagen har sin egen gruppering. Ett panic room finns också, liksom ett biktrum. Alla välkända attribut för den som har följt en dokusåpa i någon form. Men hjärtat i studion givetvis själva spelarenan. Där tränar de båda lagen på olika sätt under dagen. Sedan drabba de samman i en match varje kväll, i kampen om att bli det vinnande teamet i slutet på serien.

För stunden är studion tom, så när som på en av deltagarna som ligger och sover i sin säng. De övriga elva har klivit ut ur huset för några timmar. Enligt uppgift för att testa längdskidåkning på Billingen, vilket också kommer att synas på något sätt under showen. Annars är det i studion de hänger i stort sett oavbrutet i tre veckors tid.

På fredagen var det öppet hus på anläggningen. På plats fanns diverse nyckelpersoner i produktionen, som producenten Robert Jönsson och de båda coacherna Abdisamad “SpawN” Mohamed and Jonatan “Devilwalk” Lundberg.

Spawn var med redan förra säsongen och har därmed en del att jämföra med, medan Devilwalk begår premiär i sammanhanget.

– Vi har varit på plats en vecka. Vi har två ganska jämna lag och en väldigt hög nivå på spelarna. Det är kul att få coacha och lära dem vissa saker, säger Spawn.

– Det är en bra show. Första matchen blev 18-18 efter övertid, så det är riktigt spännande. Det har varit en bra start på rivaliteten mellan det röda och blå laget. Sen gäller det för oss båda att pusha killarna så de gör bättre ifrån sig varje gång, säger Devilwalk.

Eftersom Spawn var med i fjol kan han jämföra både gänget som är med och miljön man nu befinner sig i.

– Det är coolare att vara här. Gamerzhuset är mycket större och finare och bättre än i fjol och även spelarna håller en högre nivå än förra året, säger Spawn.

Ni säger att det är två jämna och bra lag, vad kommer att avgöra vem som vinner?

– Lagspelet kommer att bli avgörande, hur spelarna fungerar tillsammans, hur de pratar ihop sig om taktiker och hur de avslutar dem, beskriver Spawn.

– Det finns många saker som kan gå fel, en spelare som är jätteduktig individuellt kanske blir lite för kritisk gentemot sina medspelare. Då kan laget falla sönder och då gäller det för oss som coacher att ta kontroll över situationen, tillägger Devilwalk.

Spelet som spelas i Gamerz är CS:GO. Vinnande laget får möjligheten att bli en del av den världsledande e-sportorganisationen Fnatic academy. Frederic Weil, är partnerships manager på Fnatics huvudkontor i London. På fredagen var även han i Skövde för att kolla läget.

– Vårt engagemang i Gamerz handlar om att hitta nya talanger och att ge unga spelare en möjlighet att få ett mål för sitt spelande.

– På nätet är det väldigt lätt att hitta den bästa personen sett till resultaten, men vill man veta hur personen ur andra aspekter är Gamerz en väldigt bra kanal att få den kunskapen, säger Frederic.

Vad tycker du om det du sett så här långt?

– Det är riktigt spännande. Det har varit några riktigt bra storylines och utmaningar i huset.

Vad får vinnarna av tävlingen?

– De får ett proffskontrakt och kommer att bli en del av Fnatic Academy team, som är vårt sätt att utveckla talanger. För oss handlar det om att få tag på den nya generationen spelare.

– Veteranerna vill fortfarande hänga kvar, men vi måste också låta de unga få en möjlighet att utmana och komma upp, säger Frederic Weil.

Fotnot:

Läs mer:

Läs mer: