Appen tas fram inom forskningsprojektet på Högskolan i Skövde. Det går under namnet Studio Ludum och är EU-finansierat och bedrivs sedan förra året.

Idén är att stötta och motivera unga med spelintresse att via en mobilapp söka sig ut till den fysiska världen.

Egna avatarer

Appen är tänkt att fungera som en brygga mellan den digitala miljö som ungdomarna är bekväma med och den fysiska världen. Den har fått namnet Ludum-appen och innehåller en fiktiv digital värld som heter Ludea. Där kan deltagarna skapa sina egna avatarer, små avbilder av de själva, som kan röra sig fritt i Ludea.

– Spelarna får genom bilder och information uppleva olika platser som finns i Studio Ludums samverkanskommuner, säger Sebastian Källström, speldesigner och Game Leader i Studio Ludum.

Götene, Hjo, Skövde och Töreboda kommun ingår i projektet.

Tillsammans med deltagarna anordnar Studio Ludum spel- och spelkulturinriktade aktiviteter på de fysiska platserna i kommunerna, men de sker även digitalt i Ludea.

– Om steget att göra något på den fysiska platsen känns för stort, kan spelaren välja att vara med på aktiviteten genom sin digitala avatar.

Kan delta via appen

Framöver kommer deltagarnas avatarer att belönas när deltagaren medverkar i aktiviteter.

– Vi vill skapa en glädje i att fortsätta göra saker. Då kan man vara med via appen, säger Victoria Teodorsson, som jobbar som Game Master i projektet.

Både Sebastian och Victoria finns som avatarer i Ludea. Det innebär att alla deltagare har kontakt med dem båda, oavsett om de har träffats i den fysiska verkligheten, eller inte. Det är också Victoria som följer upp deltagarna och deras utvecklingsmöjligheter under projektet, för att sedan tillsammans med deltagaren avgöra när hen är redo att ”kliva ur” Studio Ludum.

– Alla deltagares resor ser olika ut. Det är jätteroligt, för varje persons väg genom det här projektet blir så unik. Alla vägar är lika bra och är lika mycket värda, de är bara annorlunda, säger Victoria Teodorsson.

Innovationsprojektet Studio Ludum pågår fram till 31 juli 2021.