Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elevkåren: Framtidsbeslut får inte förhastas

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Elevkårens fasta ståndpunkt är fortsatt att beslut om Katedralskolans framtid kräver eftertanke.

Alliansen vill att Katedralskolan och Olinsgymnasiet ska kännas som en enhet om verksamheterna förläggs i samma byggnad men så kommer det förmodligen inte att bli. Idag bygger Katedralskolan på ett unikt koncept med ett rikt föreningsliv samt en gemenskap som inte går att hitta på någon annan skola. Om Olinsgymnasiets elever har en egen matsal, äter cateringmat och har lokaler där endast deras elever får vistas ser vi en splittrad snarare än en enad skola framför oss. Känslan av att det rör sig fler elever i korridorerna är i så fall ett skämt.

I dagsläget saknas dessutom en grundlig utredning kring vad beslutet att upplåta lokaler till Olinsgymnasiet skulle innebära för Katedralskolan.

I en utredning behandlas hur ett samarbete mellan skolorna kring vissa kurser och inriktningar kommer påverka elevernas scheman. I en analys framgår att schemaramen kommer behöva utökas avsevärt för samtliga katedralelever om Olinsgymnasiets inriktningar ska kunna erbjudas på båda skolorna. Det är en konsekvens som med allra största sannolikhet minskar Katedralskolans attraktionskraft.

Det har klagats över att mycket fokus lagts på program som ska stängas ned istället för de fördelar som finns med samarbetet. För oss är detta helt naturligt – det finns helt enkelt inte så mycket positivt att prata om.

Elevkåren ser med glädje på förslag och satsningar som utvecklar Katedralskolan. Vi ställer oss också mycket positiva till ett utökat samarbete mellan skolorna. Vi ser dock hellre en diskussion förankrad i verklighet än vision när det kommer till avgörande beslut.

Elin Grahn, talman

Caroline Karlsson, vice talman

Elevkåren Katedralskolan

Fotnot: Ikväll (tisdag 19/11) deltar elevkåren i debatt med Skaras politiker om Katedralskolans framtid. Följ den på plats i Katedralskolas aula, eller här på webben med start 18:00.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel