Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eldningsförbud i delar av Skaraborg

Det råder just nu eldningsförbud i delar av Skaraborg. Men även i de områden där det inte har utfärdats förbud uppmanas allmänheten att inte elda. – Rent generellt är det inte lämpligt att elda just nu, säger Ulf Seglert, inre befäl på räddningstjänsten Östra Skaraborg.

Nu råder eldningsförbud i kommunerna Skara, Götene, Tidaholm och Falköping, vilket har utfärdats av Samhällsskydd mellersta Skaraborg. Anledningen är det varma vädret som gjort att det är väldigt torrt i skog och mark.

Därmed är det förbjudet att göra upp eld i skog och mark och även i villaträdgårdar.

– Det är jättetorrt i markerna och det går så fort om det börjar brinna, säger Tommy Emriksson, stabsbrandmästare vid Samhällsskydd mellersta Skaraborg

Folk som blir sugna på att grilla uppmanas vara väldigt försiktiga.

– Du får grilla i en trädgård om du har en grill med ben på 40–50 centimeter. Och du får grilla på iordningställda grillplatser, som sådana med cementrör, men se till att släcka rejält, säger Tommy Emriksson.

Användandet av engångsgrillar ser han gärna att det undviks, eftersom de står så nära marken.

– De orsakar mycket bränder, säger Tommy Emriksson.

Varken räddningstjänsten i Vara kommun eller räddningstjänsten i Östra Skaraborg, som ansvarar för Skövde, Mariestad, Hjo, Tibro, Karlsborg, Töreboda och Gullspång, har det utfärdats eldningsförbud. Sådana förbud utfärdas sällan i dessa kommuner, meddelar representanter från räddningstjänsten. Det betyder dock inte att det är fritt fram att elda.

– Det finns vissa delar där det är mycket stor brandrisk, säger Ulf Seglert, inre befäl på räddningstjänsten Östra Skaraborg och förklarar att det gäller större delen av deras område.

– Man ska vara mycket försiktig, och rent generellt är det inte lämpligt att elda just nu. Kan man vänta tills det regnat lite och marken blötts upp så bör man göra det, säger han.

För att snabbt upptäcka skogsbränder är brandflyget just nu aktivt. Brandflyget spanar efter bränder över hela Skaraborg.

– De flyger varje dag så länge som vi har de här värdena, säger Tommy Emriksson.