Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter riksdagen - så ser Monicas plan ut

Efter valet lämnar socialdemokraten Monica Green från Skövde riksdagen efter 24 år. Nu har hon bildat ett företag och planerna för livet efter Rosenbad börjar ta form. - Vad det än blir så tycker jag att det ska bli spännande att kliva in i en ny era i mitt liv, säger hon.

Monica Green har suttit i riksdagen sedan 1994 men bestämde sig redan förra året för att lämna Stockholm och Rosenbad efter höstens val.

Nu börjar planerna för vad hon ska göra efter att hon lämnar riksdagen ta form.

Hon har bildat ett företag som heter Greenkontakten. Där ska hon bedriva "konsultverksamhet inom retorik, moderator, utbildning, samhällskunskap, statsvetenskap, projektledning, organisation, ledarskap, mentorskap, kampanjledning, projektledning, förlagsverksamhet samt kontaktförmedling av IT-nätverkshjälp".

Det var en hel del...

- Jag tänkte att jag garderar mig lite, skrattar Monica Green

Så, vad ska du egentligen jobba med efter att du lämnat riksdagen?

- Det jag vet är att jag ska vara valobservatör för Folke Bernadotte-akademin. Jag har redan fått erbjudande om att åka och vara valobservatör, men har tackat nej till allt innan valet. Men det kommer att bli av efter hösten. Där känner jag att jag gör en insats för demokratin så det känns jättebra. Sedan kommer jag också att fortsätta med lokalpolitiken för det tycker jag är roligt och det vill jag inte släppa.

Allt det där andra som stod i företagsbeskrivningen ser hon som möjligheter - men inget av det är något konkret än.

- Jag har skaffat mig väldigt mycket erfarenhet och det vore synd att inte använda den. Men nu handlade det mer om att registrera namnet Greenkontakten så att ingen annan tar det. Sedan kan jag i lugn och ro efter valet utarbeta någon typ av koncept för företaget.

Men tills dess så rullar den gamla eran på i oförminskad hastighet. Valet är bara några månader bort och just nu är Monica och de flesta andra politiker i Almedalen. Under torsdagens var schemat extra välfyllt när det var Socialdemokraternas dag.

- Det har varit intensivt hela veckan. Men det är förstås roligt också att få diskutera socialdemokratisk politik med olika människor.

Blir det sista besöket på Almedalen för din del, tror du?

- Nej, jag tänker fortsätta att besöka Almedalen. Det blir inte som riksdagsledamot men det blir i någon annan egenskap. Det är för svårt att sluta åka hit. Här blandas näringsliv, fackföreningsrörelse, politiken och samhällsintresserad allmänhet i en salig blandning. Det är ganska häftigt.

Det är inte långt kvar till valet nu. Efter det lämnar du riksdagen efter 24 år. Hur känns det när du tänker på det?

- Ärligt talat har jag inte hunnit tänka på det. Det är många som frågar om det är sorgligt eller nostalgiskt, men jag har inte kommit dit än för jag har fullt upp med möten och med att riva ut och städa. Det kan hända att det kommer efter valet. Kanske blir det så att jag plötsligt vaknar upp och så kommer det. Men än så länge är allt som vanligt - det är fullt upp och jag bara kör på.

Exakt vad det blir för Monica Greens del efter valet - när ingenting är som vanligt för henne längre - återstår att se. Men ett företag är nu bildat och planerna börjar ta form.

- Vad det än blir så tycker jag att det ska bli spännande att kliva in i en ny era i mitt liv. Det ser jag fram emot, säger hon.