När Mathilda Järkeborn och hennes make Christian födde sitt barn för två år sedan blev inte förlossningen som de hoppats. Många som födde barn samma dag på Skaraborgs sjukhus i Skövde och barnmorskorna hade fullt upp.

– Det var ingen bra upplevelse och man drog sig för att ringa efter personalen. Vi blev lämnade själva hela tiden och jag blev liggande på en plan säng i fem timmar. Jag hade behövt mer stöd, tips och råd. När de väl var med oss var de trevliga och bra, men de hann inte med, säger Mathilda.

– Ingenting blev som vi tänkt oss, förutom att vi fick ett barn.

Personalen hade inte läst förlossningsbrevet med deras önskemål.

– Vi hade skrivit att Mathilda inte vill ha lustgas, det första de gjorde var att trycka in lustgas i henne. Då förstod vi att de inte hunnit läsa det, säger Christian.

Föder i februari

Nu väntar paret sitt andra barn. Den 11 februari har Mathilda beräknad förlossningsdag och för att få en bättre förlossningsupplevelse har de anlitat doulan Malin Liljesaga.

– Vi hörde talas om doulor och halkade in på Malins blogg från doula.nu där alla doulor i Sverige är listade. När vi tog kontakt med henne kändes väldigt bra direkt, säger Mathilda.

En doula är en kvinna som har erfarenhet av förlossningar och ger stöd och information till den födande kvinnan och hennes närmaste under graviditet, förlossning och den första tiden efteråt. En doula bekostar föräldrarna själva.

– Doulan stöttar paret och skyddar deras intressen under förlossningen. Detta blir min åttonde förlossning som doula, säger Malin Liljesaga, som själv har fyra barn. Två av barnen är tvillingar, så hon har dessutom varit med om en tvillingförlossning.

Det finns flera anledningar till att ha en doula och de flesta som gör det är pålästa. Det kan vara sådant som förlossningsrädsla, en ensamstående, att partnern är rädd för blod och inte kan vara ett bra stöd under förlossningen eller att man vill att förlossningen ska vara en så bra upplevelse som möjligt.

– För barnmorskorna är det en dag på jobbet, men för föräldrarna är det en viktig dag i livet. De gör ett bra jobb på förlossningen i Skövde, men de har inte samma möjlighet att stötta som en doula, säger Malin.

En trygghet

Under en lång förlossning blir det personalbyten, men en doula byts aldrig ut.

– En doula har inget medicinskt ansvar och ger inga medicinska råd, det är barnmorskans arbete. En doula står för trygghet och stöttar paret. Känslan att bli lämnad själv kan vara värre än smärtan under värkarna.

I flera vetenskapliga studier visar på positiva effekter av att ha en stödjande doula under förlossningen. Då minskar antalet kejsarsnitt, gör förlossningen kortare och minskar behovet av medicinskt smärtlindring. Föräldrar är också mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse när en doula stöttar.

På träffarna innan delar doulan med sig av sina kunskaper om förlossningar.

– Tankens kraft är viktig, många tappar tron på sig själva under förlossningen. Det handlar om att slappna av och inte vara rädd, då blir förlossningen lättare, säger Malin som rekommenderar boken Föda utan rädsla till alla blivande föräldrar.

Doulandet handlar om att känna av hur paret vill ha det. Med sig till förlossningen har doulan en doulaväska med saker som kan få paret att slappna av. Det kan vara massage, ljus, värmekuddar och akupressur.

– Som doula ska man också gå undan, för det är föräldrarnas stund. När de är lugna och trygga kan man gå iväg ett tag.

Vill stötta

Malin Liljesaga har alltid varit fascinerad av förlossningar och hade länge känt att hon vill stötta de som ska gå genom förlossningar.

– Jag vill vara ett stöd vid förlossningar och valde att bli doula även fast man inte kan livnära sig på det. Det är som en extra krydda i mitt liv, säger Malin som också är fotointresserad och erbjuder föräldrarna förlossningsfotografering.

Man blir en doula genom att gå en doulautbildning, vilket Malin gjorde på Förlossningsgruppen i Göteborg. Hon bor i Vara, och doular både på förlossningen i Skövde, Trollhättan och i Göteborg.

– Som doula blir man en del av en stor gemenskap och får så mycket tillbaka. Vi är runt 100 aktiva doulor i Sverige och jag är glad att jag hoppade på detta tåg, säger Malin Liljesaga som rekommenderar fler att bli doulor om man precis som henne brinner för att stötta par vid förlossningar. I Skaraborg finns ett par till doulor förutom Malin.

Går på jour

Två veckor innan 11 februari går Malin Liljesaga på jour, redo att rycka in som doula när det är dags för Mathilda att åka till förlossningen.

– En förlossning minns man hela livet och vi vill att det ska bli en bra upplevelse. Det är en trygghet att vi har någon som kan stanna hur länge vi vill. Nu ser jag fram emot förlossningen, för två år sedan hade jag inte velat göra om det, säger Mathilda.

Malin stöttar både den födande och partnern under förlossningen.

– Sambon behöver också stöd för att vara ett bra stöd. Det är inte lätt att stå bredvid, varje värk kan kännas som en evighet och det är jobbigt att se den man älskar ha ont, säger Malin.

– Jag kan släppa allt annat och bara vara ett stöd till Mathilda. Sist fick jag bara sitta still och vara tyst, nu kan jag få veta mer om vad jag kan göra, säger Christian, som är säker på att han och Mathilda kommer att få positiv förlossningsupplevelse med Malin Liljesaga vid sin sida.