Både helikopter och ett stort antal poliser är involverade i jakten efter mannen, som pågick sedan lunchtid på torsdagen. En man i 25-årsåldern ska då rymt från en fångtransport mellan en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg och häktet Salberga i Sala. Det skedde utanför Laxå strax efter 11.30. Varför bilen stannade för en paus är fortfarande inte känt, men det ska inte rört sig om en fritagning, uppger TT.

- Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Det är ovanligt med rymningar inom Kriminalvården. Vi utför 75 000 transporter per år. Senaste gången en kriminalvårdsklient rymde under en transport var före 2015, säger Claes Nöjd, tillförordnad chef för nationella transportenheten, i ett pressmeddelande.

- Vi har gått upp i både nationell och lokal stab, och omedelbart inlett en incidentutredning.

Varför stannade transporten?

- Att stanna utanför skyddat område görs endast i nödfall. Varför det skedde den här gången får utredningen visa, säger Claes Nöjd.

- Vi gjorde en säkerhetsbedömning av klienten och utifrån den planerade och bemannade vi transporten.

Enligt TT ska mannen vara häktad misstänkt för ett mord. Enligt Aftonbladet ska mannen dömts i april till 14 års fängelse för ett knivmord i Stockholmsområdet, en dom som senare överklagats till Svea hovrätt.

När mannen rymde hade han handbojor på sig och var barfota, uppger TT.

– Vi har ett stort antal polispatruller, hundar och helikopter som söker efter honom. Detta kan förstås innebära att han är mer eller mindre desperat, men det finns ingen information om att han är klassad som farlig sedan tidigare, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisens region Bergslagen, till nyhetsbyrån.

Enligt det signalement som finns på mannen var han vid rymningen klädd i Kriminalvårdens kläder, en grå t-shirt och avklippta byxor, skriver Aftonbladet. Han var barfota och är cirka 175 cm lång med mörkt lockigt hår, uppger polisen som på sin hemsida uppmanat allmänheten att ringa 112 om man sett honom.