Dödstalen kopplade till att olika varianter av fentanyl ökar i Sverige. Under årets första tio månader dog 97 personer av någon form av drogen. Motsvarande siffra för hela 2015 var 92 personer.

Trenden är att antalet dödsfall orsakade av det ursprungliga preparatet fentanyl minskar, men samtidigt skördar andra varianter av drogen allt fler liv. De kan bland annat köpas på nätet i form av nässpray, pulver och tabletter.

– Vi har sett en tydlig ökning också i Skaraborg och misstänker vi att någon tagit droger, men analysresultatet är rent gör vi ytterligare en sökning. Det är då så vi upptäcker att de använt någon typ av drogen, konstaterar Marlene Andersson Wikman.

Missbrukarna har förstått att det ger starkare effekt i värme och det dödsfall som inträffade i Skaraborg upptäcktes efter att en person avlidit i ett solarium med ett fentanylplåster på sig.

Nyligen stal också en kvinna som gick en introduktionsutbildning på ett äldreboende i Mariestad också preparat av den här typen. Men en utredning avslöjade henne.

Det har också hänt att personer stulit använda plåster på sjukhus och vårdinrättningar.

Polisen varnar nu för att använda drogen.

– Den kan slå ut andningsfunktionen och förlama andra nerver. Det kan vara bra om man lider av svåra smärtor, men om man inte gör det är drogen mycket farlig, fortsätter Marlene.

Sjukvården använder ofta plåster som sätts på kroppen och som långsamt utsöndrar läkemedlet under några dagar. På så vis fås smärtlindring under lång tid. Det kan även ges som intravenöst narkosmedel. Fentanyl uppfanns i Belgien på 1950-talet och har använts inom sjukvården sedan 1960-talet.

I narkossammanhang ska det bara ges av erfaren narkospersonal som är väl förtrogen med intubationsteknik.

Fentanyl har använts som missbrukardrog sedan 1970-talet, från början mest i medicinska kretsar. Flera heroinmissbrukare avled i Sverige år 2003 efter att ha provat drogen. Sångaren och artisten Prince avled av en överdos av fentanyl. I missbrukarkretsar är fentanyl känt som "Drop dead" och nu ökar alltså användningen även i Skaraborg.