Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Miljöpartiet vill se en skola för alla - "Stoppa vinsterna i skolan"

Svensk skola har blivit ett experiment på bekostnad av våra barns utbildning. Miljöpartiet är djupt oroliga över vilket samhälle vi kommer få om vi låter den här utvecklingen fortsätta.

Så länge elever går ut grundskolan utan behörighet till gymnasieskolans nationella program är det direkt stötande att inte varenda skattekrona avsedd för skolan stannar i skolan.

Friskolereformens tanke var god: Att kunna välja en pedagogik som passar barnet bra. Men det blev fel. Nu dominerar stora aktiebolag som riktar in sig på att rekrytera de mest lönsamma eleverna och på så vis segregerar våra barns skolor.

Det är hög tid att göra om och göra rätt. Miljöpartiet står redo att stoppa vinsterna i skolan. Problemet? Riksdagens blå och bruna partier går hellre aktieägarnas intressen.  Av outgrundliga skäl vill de behålla ett system som inget annat land i världen anser lämpligt för våra barn. Även svenska folket vill stoppa vinstjakten, men röstar på partier som inte vill det.

Om problemen i utbildningssystemet ska gå att lösa måste de borgerliga partierna börja sätta barnen i centrum för utbildningspolitiken.

En skola som sätter rättvisa och kunskap före vinstintresset kommer att gynna alla elever och hela samhället. Inget ojämlikt skolsystem finns i världstoppen. Miljöpartiet står redo att göra de förändringar som krävs. När ska de borgerliga partierna vakna?

Annika Hirvonen, utbildningspolitisk talesperson (MP)

Magnus Gunnarsson, gruppledare och ledamot i Barn- & utbildningsnämnden Skara

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel