Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Mäns våld och mäns ansvar

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Efter #metoo kan vi inte längre blunda för problemet. Det skriver MÄN för jämställdhet.

Enligt svensk statistik från 2018 mördades 33 kvinnor och polisen hanterade 1710 fall av grov kvinnofridskränkning. Den totala siffran gällande hur många kvinnor som drabbas av mäns psykiska och fysiska våld vet vi inte. Det vi däremot vet efter #metoo är att vi inte längre kan blunda för problemets omfattning.

Kampen mot våld, patriarkala strukturer och förödande normer gällande manlighet är bokstavligt talat livsviktig.

Vi män måste ta ansvar och agera, det är trots allt vi som står för den absoluta majoriteten av allt våld i samhället. Visst, alla män har inte mördat eller våldtagit. Men innan vi frånsäger oss delaktighet bör vi ta en titt på begreppet våldspyramiden, förklaringsmodellen som beskriver hur band annat sexistiska skämt, kommentarer och stereotypa könsroller finns längst ner i pyramiden.

Därefter kan vi fundera på om vi är eller har varit en del av problemet. Under lång tid har kvinnor tagit hela ansvaret för konsekvenserna av mäns våld mot kvinnor. Därför uppmanar vi nu alla män att engagera sig för jämställdhet och mot fysiskt, psykiskt och sexuellt våld.

MÄN för jämställdhet, Skövde

Joakim Karlsson

Fredrik Lindberg

Dan Eklund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel