Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det är dags att stänga minkfarmarna - de hör dåtiden till

Det är ohållbar djurhållning som har orsakat nästan alla pandemier. Svininfluensan, fågelinfluensan och även coronapandemin. Sveriges minkfarmar är en farlig källa för virusspridning. För miljöpartiet är det dessutom orimligt att i vår moderna tid behandla djur som varor. Det är dags att stänga minkfarmarna. 

Ett förbud var på gång redan för femton år sedan, men stoppades av Alliansregeringen när den tillträdde 2006. Vi förstår inte varför socialdemokraterna bytt fot sedan dess och varför de borgerliga partierna (inklusive Sverigedemokraterna) så envist håller minkfarmarna bakom ryggen? 

I praktiken är minkfarmar ingen särskilt stor näring i Sverige idag. Det finns ett 40-tal minkfarmar i Sverige, de flesta sysselsätter väldigt få personer och medelåldern bland dessa är hög. I praktiken är det drygt hundra personer som arbetar inom näringen idag.

Om staten förbjuder en näring måste givetvis någon form av omställningsstöd för dessa utgå. Under hösten avlivas de flesta minkar helt enligt farmarnas årshjul. En total avveckling i närtid borde därför vara möjlig med rätt omställningsstöd.

I Danmark har muterade varianter av coronaviruset upptäckts på flera minkfarmer. Efter ett par veckors diskussion i Danmark har nu den danska S-regeringen ihop med sina liberala och rödgröna samarbetspartier beslutat att avliva alla landets minkar. Den norska högerregeringen förbjöd för flera år sedan minkfarmar, och listan över länder som fattat liknande beslut kan göras lång.

För miljöpartiet är valet enkelt. Nu är läge för Sverige att stänga minkfarmarna. De hör dåtiden till.  

Janine Alm Ericson (MP) - Riksdagsledamot

Emma Nohrén (MP) - Ordförande Miljöpartiet Västra Götaland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel