Ja, det här är förstås inte min sanning. Det är alla utredningars sanning. Det är utredningar från SKL, Sveriges kommuner och landsting, det är från Företagarna, det är från polisen, det är verklighetens resultat.

Det är den sanning som så bestämt förnekas från kommunalt håll i Skara. Att medierna bara ljuger.

Enligt en utredning ligger Skara allra sämst till av Skaraborgs kommuner. De styrande lyssnar inte – och det behöver du inte vara Einstein för att komma på. Opposition får inte ta del av papper före möten, allt görs för att försvåra arbetet. Personal får inte prata utåt – och kommunalhuset kallas i dag för Det tysta huset. Dessutom är det snart ingen på chefsnivå som bor i Skara – och det måste betyda att det finns ingen kompetens att få tag på i Skara?

När kommundirektör söktes senast var ett av önskemålen att han inte fick bo i Skara…

Polisen är nästa problemhärd.

Vi har så mycket bus som händer i Skara, men ändå förnekas det gång efter gång. Det finns inga problem.

Men vi har haft mordförsök. Det sitter folk häktade. Vi har biljakter gång efter gång. Inte bara i stan, utan också i Ardala och Axvall. Det finns misshandelsfall. Vi har haft personrån.

Och allt handlar om knarkuppgörelser.

Det händer alldeles för mycket för en sådan liten stad, men närpolisen har ingen lokalkännedom och upptäcker inte ens att knarket säljs rätt över disk på flera ställen i stan. Det här har lett till att restaurangnäringen inte fungerar i stan.

Nästan alla ställen är till salu – och ingen vågar gå ut.

Enligt tidningen GT:s sammanställning så ligger Skara i botten i förhållande till befolkning när det gäller polisiära ingripanden.

Ändå är det tryggt i Skara, enligt kommunalrådet.

Vi fortsätter med företagarna.

Den här listan har Företagarna själva ställt samman – och Skara ligger återigen i botten av Skaraborgskommunerna.

När det gäller stadskärnan så gjordes en annan utredning, som byggde på en ren lögn. Där räknades invandrarförläggningen in i omsättningen på Statt. Det är tragiskt.

Stora företag nobbar Skara som stad. Bland annat sa Kapp-Ahl att de inte kunde tänka sig att ligga i stan, men utanför skulle däremot gå bra.

Det är så allt har drivits i Skara. Samtidigt som politikerna har pratat om att satsa på stadskärnan så har allt tagits, eller drivits, bort från stadskärnan.

Nu håller Skara på med ytterligare en ny storsatsning utanför stadskärnan. Den här gången är det Coop-området som ska få ett flertal nya butiker.

Härnäst kommer skolan.

Det är ett riktigt sorgebarn. Flera höga chefer har fått gå – och det har kostat fem-sex miljoner. Men borde ha fått kosta ännu mer, för flera som misskött skolan i flera år borde ha tvingats lämna sina jobb.

Det byggdes en ny skola, Victoriaskolan – och den blev alldeles för dyr. Den har inte ens kommunen råd att inreda, det finns inte bemanning och en klass som vann en tävling fick inte ens pengar för att resa till Stockholm för att ta emot priset. Klassen tvingades tigga pengar.

Däremot fanns det pengar, runt en halv miljon kronor, till invigningen av skolan. Där användes konsulter, trots att det finns en kommunikationsavdelning med åtta miljoner kronor i budget.

Det är så att man häpnar.

Inflyttning – eller?

En viktig lista som kom nyss är den med inflyttning. Kommunen skröt förstås om den fantastiska inflyttningen för ett år sedan – men det var tvångsinflyttade invandrare som kom hit.

När inte invandrarna kommer i den utsträckningen längre, då sjönk inflyttningen direkt. Skara är återigen sämst i länet – och kan jämföras med avfolkade Norrlands-kommuner.

En lista sticker dock ut ordentligt.

Det är uteliggarlistan. Vi har nämligen flest uteliggare i området. Det kommunala bolaget Skarabostäder är just nu på väg att slänga ut en handikappad familj på gatan, så om det sker kommer listan att ökas på.

Då pratar vi om ett företag som ger miljoner kronor i överskott och har bland de högsta hyrorna i stan.

Alla dessa problem förnekas förstås av politikerna.

Och för att dölja sanningen finns så kallade nättroll i kommunen.

Skaras stora problem är att det finns en familj med lakejer som styr staden. Från familjen Nordström har person efter person valts in som kommunalråd.

Den sista personen är i dag kommunalrådet Fredrik Nordström.

En person som tidigare jobbade som lärare, men inte kunde vara kvar. I dag är han ansvarig för hela delen av skolan i Skara.

Det är, återigen, häpnadsväckande.

De styrande har också lyckats köpa över en liberal politiker, som valde att gå över till Socialdemokraterna och röstar med dem istället. Han röstar med S för att få en maktposition – och det här är samma person som byggt om gatorna i stan.

Ingen begriper något alls.

Däremot har vi sett notan på flera miljoner kronor.

Det är ofattbart.

Galna bostadspriser.

Än värre är att Skara bygger så dyra lägenheter att ingen har råd att bo där. Det byggs LSS-boenden, där hyrorna har sänkts för att det överhuvudtaget skulle flytta in några hyresgäster.

Jag undrar hur stort underskottet är på den byggnationen?

När det gäller lägenheterna har allt som gäller lägre priser utsatts för en bojkott. Jag blev själv drabbad av det, när jag inte fick godkänt för mina villavagnar – som vanligt folk efterfrågade. Vanligt folk som inte kunde betala hyran i dyra lägenheter inne i stan.

Ändå är det kommunala bolaget Skarabostäder som styr staden med sina höga priser – och de vill inte ha någon konkurrens. Det säger också kommunalrådet rent ut till mig.

Han vill inte ha några billigare bostäder, som han kallar ”miserabla boenden”.

Jag är stoppad, rent personligt, med mina billiga bostadsmoduler – för jag skulle förstöra marknaden.

På de senaste fem åren har sju bygglov i kommunen fått nej.

Fyra av dem är inlämnade av mig.

Jag har förstås överklagat till Länsstyrelsen – och den första omgången vann jag. Men kommunen gav sig inte ändå, så nu har jag fått överklaga en andra gång.

Vi har en stadsarkitekt som är svårt att få tag i, och som tolkar bygglagen så att det passar hans intressen. Pizzeriorna i stan får ja på sådana bygglov som jag fått nej på.

Skara har också skrutit om sitt överskott förrförra året. 80 miljoner plus i kommunkassan. Men allt kom från Migrationsverket.

Då bjöds det på tårta i stan.

Visst, det tycker jag att företag ska göra ofta. Det gör jag.

Men i det här fallet handlade ingenting om duktighet eller en framgång – och det är inte klokt. Förra året fick Skara 24 miljoner plus, återigen invandrarpengar som trillade in.

Men till 2018 har det aviserats enorma underskott i omsorgen och den sociala delen och i skolan. Vi pratar om 50-60 miljoner back – och avsked för 50-60 personer för att klara av detta.

Men Skara kör vidare – och använder invandrarpengarna till helt andra saker än vad de var tänkta.

Det kallas framgång.

En framgångsrik kommun.

När vi ville konkurrensutsätta den dåliga maten för äldre i kommunen så fick vi nej, trots att kommunen beslutat att konkurrensutsätta upphandlingar för att få bästa möjliga pris.

Det här beslutet var Liberalerna – och den politiker jag nyss nämnde – med om att ta.

Avslaget är också överklagat till förvaltningsrätten – och jag kommer att få rätt.

De kan inte gå emot sitt eget beslut, särskilt inte den så kallade liberal som var med och röstade igenom beslutet.

Om det var ideologiskt eller mot mig som person, det vet jag inte.

Jag vet bara att jag har drabbats.

Tyvärr måste jag också stämma kommunen på tre miljoner kronor, för uteblivna intäkter för ensamkommande barn. Migrationsverket placerade de nyanlända hos oss, men kommunen var betalningsansvarig.

På våra 60 andra anläggningar i landet har alla kommuner betalat.

Och ytterligare en företagare som drabbats har stämt kommunen på stora belopp – och här kommer kommunala tjänstemän att vittna mot kommunen.

Tycker ni att Skara sköts bra, då ska ni förstås rösta som ni alltid gjort och låta dynastin Nordström leva vidare och använda våra skattepengar för att bygga stora luftslott.

Jag träffade nyss en väldigt överförfriskad alkoholist i Skara.

- Hur är det egentligen?

- Det är inga prrrobleeem allsch, svarade han.

Det enda problemet nu var att han inte hade nån soffa att sitta och supa på i parken.

Han hade samma analys som staden Skara har – och staden är som en stor alkoholist.

Du inser inte dina problem innan det är för sent.

Och kan du inte erkänna dina fel så kan du aldrig åtgärda dem.

Men annars har vi på Tvärgatan det jättebra.

Bert Karlsson

Entreprenör och Skarabo sedan drygt 50 år. Har skapat cirka 2 000 arbetstillfällen genom åren och betalat några hundra i miljoner i skatt.