Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De räddar liv i nya ambulanshelikoptern

Sedan i somras har Västra Götalandsregionen en ny toppmodern ambulanshelikopter, som i händerna på dess besättning kan utgöra skillnaden mellan liv och död.

På onsdagen visades Västra Götalandsregionens nya moderna ambulanshelikopter upp på Skaraborgs sjukhus. Den bemannas av två piloter, en narkossjuksköterska och en narkosläkare.

– Enligt mig är detta världens bästa jobb. Man vet aldrig hur dagen blir. Det är en utmaning när vi kan göra skillnad och hjälpa patienter. Sedan har vi ett fantastiskt team i helikoptern, säger piloten Thomas Welén.

Sjukvårdspersonalen har alla anställning på sjukhus i regionen och jobbar åtta veckor på sjukhus varvat med fyra veckor i helikoptern.

– Alla sjukhus i regionen är representerade, det är så vi vill ha det, säger narkosläkaren Jonas Bengtsson som själv arbetar på Östra sjukhuset.

Det finns totalt tolv piloter, tolv sjuksköterskor och tolv läkare i organisationen.

Alla i teamet ger uttryck för att de trivs mycket bra med jobbet.

– Det är ett väldigt annorlunda jobb mot att vara på sjukhus där det finns helt andra resurser, men det är också världens bästa jobb, säger Jonas Bengtsson som arbetat i helikopter sedan mer än 15 år.

– Vi har god sammanhållning, vi är som en liten familj på jobbet, säger narkossjuksköterskan Jim Wandeby.

Samtidigt innebär jobbet stora utmaningar.

– Vi ser mycket elände. Jag pussar lite extra på min dotter ibland när jag kommer hem. Man lär sig uppskatta livet, säger Jim Wandeby.

Nytt sedan 1 oktober är att svårt sjuka eller för tidigt födda barn transporteras i helikoptern. Hittills har ett för tidigt barn transporterats, från Skövde till Borås.

Helikoptern som visades i Skövde är egentligen ersättningshelikoptern som Västra Götalandsregionen har tillsammans med några andra landsting för att användas när den vanliga helikoptern är på service och liknande. Men det är en likadan som regionen nu förfogar över sedan 1 juni i år, en Augusta Westland 169.

Fördelarna med den nya helikoptern är många.

– Den har starkare motorer. När det var varmt utomhus, runt 25 grader, kunde vi inte lyfta med den tidigare helikoptern med full tank. Då fick vi kortare räckvidd, säger Thomas Welén.

Den nya helikoptern är också utrustad för GPS-inflygning, vilket dock landningsplatserna inte stödjer ännu.

Enligt narkossjuksköterskan Jim Wandeby är denna helikopter byggd från början som en ambulanshelikopter till skillnad från den förra som var ombyggd.

I helikoptern finns bland annat respirator och man har alltid med sig två påsar blod. Förutom att ge läkarvård snabbt på plats och med den utrustning som finns i ambulansen är det i många fall viktigt att kunna transportera patienten snabbt till ett sjukhus. Det gäller inte minst vid stroke, där sjukvården revolutionerats på senare år, enligt Jonas Bengtsson.

– Tidigare gavs blodförtunnande medel och ibland löstes proppen upp, ibland inte. Det kunde ge svåra hjärnskador, säger han.

Idag finns möjlighet att på sjukhus plocka ut proppen genom ett ingrepp.

– Görs det tillräckligt snabbt går det att undvika hjärnskador, säger Jonas Bengtsson.