Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför säger Vänsterpartiet nej till Löfven

Vänsterpartiet vill att Stefan Löfven (S) blir statsminister, men kan inte släppa fram honom när det framgår att partiet inte ska få något politiskt inflytande. – Inget annat parti skulle någonsin gå med på en sådan här sak, säger Jessica Thunander (V).

Vänsterpartiet vill släppa fram Stefan Löfven som statsminister, men enligt riksdagsledamot Jessica Thunander från Falköping är det inte möjligt i nuläget.

– Vi förväntas släppa fram regeringen Löfven samtidigt som det är uttalat att vi ska vara helt uteslutna från allt samarbete och politiskt inflytande. Jag tror inte att man skulle begära det av något annat politiskt parti. Jag undrar varför Vänsterpartiet förväntas göra det, säger hon.

Exakt vad som krävs för att Vänsterpartiet ska släppa fram Löfven är enligt Jessica Thunander upp till förhandlingsdelegationen i partiet.

– Att vi skulle hamna i opposition har varit tydligt hela tiden, liksom att vi inte skulle förhandla om budgeten, det är inga överraskningar. Men som överenskommelsen ser ut nu är det inte möjligt för oss att släppa fram Löfven, säger Jessica Thunander.

En del har påpekat att Kristersson (M) kan släppas fram som statsministerkandidat om Vänsterpartiet nu inte släpper fram Löfven.

– Vi vill ha Stefan Löfven, men han måste göra det möjligt för oss att släppa fram honom. Vi kan inte ta ansvar för hur andra partier röstar. Om Ulf Kristersson blir statsminister är det för att Centerpartiet och Liberalerna släpper fram honom, de har valt att tvinga igenom att Vänsterpartiet inte ska ha politiskt inflytande, de har ett val att göra, säger Jessica Thunander.

Hon tror att en lösning ska kunna hittas för att Vänsterpartiet ska kunna stödja Löfven.

– Jag är optimistisk, jag tror att det kommer att lösas. Vi måste tillåtas att sätta en gräns. Nu hänger det på övriga partier, mycket på Socialdemokraterna, jag vet att Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt kan diskutera på ett bra sätt, säger hon.

Partistyrelsen hade ett möte på söndagen där beslutet togs och sedan hade riksdagsgruppen ett telefonmöte på måndagsmorgonen där Jessica Thunander deltog.

– Det var lite diskussion och mest information. I riksdagsgruppen känns det som att vi är rätt nöjda med det här, säger Jessica Thunander.

Hur enigt är partiet? Finns det dem som tycker att partiet ska trycka på gul knapp för att släppa fram Löfven i detta läge?

– Det finns säkerligen folk som tycker det. Det vore lögn att säga att detta är en lätt fråga att avgöra. Alla har en åsikt och det är mycket känslor inblandat. Självklart finns det dem som tycker att vi ska trycka på gul knapp, men i partistyrelsen är det detta beslut som har fattats, säger Jessica Thunander.