Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Damfrisörer från förr" var temat på senaste stadsorienteringen - här är vinnarna

Efter succén med ”Historiska konditorier” fortsatte Skara Gille sin lektion om gamla Skaraföretag och dess bakgrund. I den just avslutade etappen lades fokus på ”Damfrisörer från förr”.

Intresset var nästan lika stort som i den första etappen, 50 promenadlystna gav sig ut på stadens gator för att ta del av de nya frågorna och klura på svaren.

LÄS MER: De första vinnarna korade i Skara Gilles stadsorientering - nu kan du delta i nästa etapp om damfriseringar

LÄS MER: Stadsorientering med historiska konditorier som tema i Skara - så gör du för att delta

I den första frågan var svaret 1923, då öppnade Lisa Abrahamsson Skaras första damfrisering. I fråga två var svaret att det kostade 1.25 kr att klippa sig på 40-talet. Den tredje frågan handlade om den salong som Ivan Sandell drev på Skolgatan. I den fjärde frågan skulle man veta att Maj-Britt Johansson, eller Rehn som hon hette då, var en av balettdansöserna i Skararevyn. Huset som Mellgrens damfrisering låg i på Tullportagatan kallas för Skandiahuset, det var svaret i fråga fem. I den sjätte frågan klarade vi ut att Sivan Anderssons make; ”Pajen” drev herrfrisering i lokalen intill. I utslagsfrågan skulle man veta att Gurli Hassel började sin bana i yrket 1938, hon köpte rörelsen av sin mor 1948 och sålde den 1978. Hon fanns i företaget 40 år.

Rätt rad: 1.2, 2.X, 3.1, 4.2, 5.2 och 6.X. Utslagsfrågan 40 år

På onsdagseftermiddagen var vinnarna inbjudna till Båtsmanshuset för att hedras for sina insatser. De tre damerna som förärades varsin Trisslott, var Lisbeth Anderberg, Britta Winroth och Maria Holm. De bjöds även på kaffe med dopp. Eftersom temat var damfrisörer, hade det lokala bageriet (Ann-Britt) dagen till ära fyllt plåtarna med vetefläta, wienerkammar och en vågad tårta. Förutom detta, gästade Maj-Britt Johansson tillställningen och bjöd på sanningar och skrönor från Skaras rika historia av damfrisörskor.

Skara Gille klarar av att presentera ytterliga en etapp innan sommaren och stöket med både ”Stadsvandringar” och ”Brandmuseum”. Nu gäller det att orientera sig under temat ”Minns Du matbutiken”. Som vanligt finns det frågor på platser där det tidigare funnits en butik. Som guide finns det en karta att hämta i en grön brevlåda på Båtsmanshuset. Denna etapp avslutas lördagen den 12 juni. Då skall det bli spännande att se vilka vinnare som kommer att firas.

Tommy Kroon