Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för vandring bland ekar och ramslök

Naturen fortsätter att vara ett cornavänligt turistmål, och i Götene öppnar man nu upp den nyrenoverade Blombergsleden för vandring. – Det är en av Kinnekulles vackraste vandringsleder, säger Anders Jonsson, arbetsledare för Naturenheten inom Service & Teknik som har märkt upp leden.

Blombergsleden passerar otroligt vackra och varierande naturmiljöer längs Vänerns sjökant. Leden slingrar igenom Naturreservatet Västerplana storäng och har utsikt in beteshagarna i Blombergs naturreservat, skriver Götene kommun i ett pressmeddelande.

Den fyra km långa vandringen på Blombergsleden passerar genom delar av Naturreservatet Västerplana storäng med beteshagar och ekar i olika åldrar. Leden går längs sjökanten och passerar Blombergs badplats och Blombergs hamn. Har man tur kan man se Vikingaskeppet Sigrid Storråda ligga inne. Det går även göra korta avstickare från leden ut på klipporna.

– Kanske är området som vackrast nu på försommaren när marken täcks av ramslökens snövita blombollar. Men tänk på att det inte är tillåtet att plocka ramslök inom naturreservaten, säger kommunekologen Karolina Ringdahl.

Parkera kan man göra vid Blombergs bad eller hamn, och Blombergsleden är sedan en rundled med blå markering på stolparna. Längs vissa fuktiga partier finns spänger och på ett ställe finns en övergång över ett djurstängsel.