Rickard Söderberg slåss mot hbtq-orättvisor på sin riksteaterturné

På en rosa heltäckningsmatta lotsar han publiken genom sin barndom, politiska aktivism och kamp för hbtq-rörelsen. Det är en föreställning om att vara en superhjälte i kärlekens tjänst - eller egentligen bara vara sig själv.

– Materialet till Gaytenor har vuxit fram under lång tid och ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Både musik, ämnen och texter är speglingar av en värld med lite mer glädje, värme och tolerans - den värld jag önskar vi alla kunde få leva i. Jag längtar efter att få skratta, gråta, älska och bli förbannad tillsammans med alla mina vänner i publiken, säger Rickard Söderberg.

En del av föreställningen bygger på de hbtq-berättelser med lokalt perspektiv som Riksteatern under början av året samlat in. Invånarna på respektive föreställningsort har kunnat dela med sig av egna upplevelser på den specifika orten. Både stora och små händelser, positiva som negativa. Föreställningen kommer att spelas på närmare 40 orter med en för varje plats unik föreställning.

Rickard Söderberg studerade vid OperaAkademiet i Köpenhamn och har gjort en rad roller exempelvis titelrollerna i Monteverdis L’Orfeo, J. C. Bachs Temistocle och Mozarts Idomeneo. Söderberg är även uppmärksammad för sin medverkan i de folkkära programmen Sommar i P1, Körslaget, Let’s Dance och Melodifestivalen. 2016 vann han dessutom tidningen QX pris som årets HBT-person och ledde det mycket uppskattade Gatans kör på SVT.