Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Då ska Skaraborg lysa orange

På söndag den 25 november är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. En dag som uppmärksammar det våld som kvinnor och flickor dagligen utsätts för. Kampanjen kallas Orange Day, och är en dag för civilsamhället, företag, organisationer och regeringar att ta ställning i frågan om våld mot kvinnor.

En stor del av kampanjen är att kända byggnader och monument världen över lyser upp i orange. Byggnader som Empire State Building, FN-skrapan, Eiffeltornet och pyramiderna i Giza. I Sverige kommer bland andra Globen, Hötorgsskraporna, Uppsala domkyrka, Kungliga Operan och Dramaten att lysa.

– Vi från den lokalföreningen i Skaraborg har skrivit till samtliga kommuner, vi har inte fått svar från alla. Men vi är är mycket glada att gamla vattentornet i Lidköping, kommunhuset i Töreboda, Kulturhuset i Grästorp och Commerce i Skövde kommer att lysa orange, säger Monica Green, ordförande i UN Women nationell kommitté Sverige och fortsätter:

– För oss är det viktigt att alla goda krafter går samman för att tillsammans stoppa våld mot kvinnor. Vi kommer att hålla till både i Skövde kulturhus och i Commerce på söndag och hoppas att många tittar förbi för att stödja vårt arbete.

Varför lyser det orange på söndag?

Genom att låta Skaraborgs kända byggnader lysa orange den 25 november uppmärksammas våld mot kvinnor och flickor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en framtid fri från våld.

Våld mot kvinnor har många olika former – i hemmet, i nära relation, sexuella trakasserier, kvinnlig könsstympning, barnäktenskap, trafficking, sexuellt våld i krig och mord. Det drabbar kvinnor oavsett religiös- eller etnisk tillhörighet, social status eller geografisk plats. Bara i Sverige anmäldes närmare 28 000 fall av misshandel mot kvinnor under 2017.

Går att stoppa

Våldet mot kvinnor och flickor går att stoppas. Det handlar om att uppmärksamma problemet för att finna lösningar och skapa policys och åtgärdsplaner för att stoppa och förebygga våldet. Men det handlar också om att förändra normer och attityder kring våld och maskulinitet, eftersom majoriteten av våld mot kvinnor idag utförs av män. att visa sitt stöd.