Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cyklisternas input leder till bättre belysning

Årets upplaga av Vintercyklist är avslutad. Även i år har kommunen via dem fått vetskap om sträckor som kan behöva extra belysning. – Efter årets säsong är det bland annat cykelvägen längs Skaraborgsgatan från Katedralskolan förbi Viktoriaskolan och in mot centrum som vi kommer att titta vidare på, säger tf planchefen Malin Tell.

När projektet Vintercyklist rullade igång i december lovade elva cyklister att ta cykeln till jobbet minst tre dagar i veckan. De utrustades med vinterdäck och västar och fick tips om säkerhet och utrustning. De rapporterade sedan in sina erfarenheter varannan vecka.

Nu kan deras erfarenheter leda till bättra belysning på vissa sträckor som upplevts som mörka.

En del av sträckorna ligger utanför tätorten. Där skriver kommunen i ett pressmeddelande att belysningsåtgärder är svårare att genomföra då det handlar om stora anläggnings- och underhållskostnader som måste ställas mot andra behov i välfärden.

Men för cykelvägen längs Skaraborgsgatan från Katedralskolan förbi Viktoriaskolan och in mot centrum är åtgärden enklare. Där kan det nu bli bättre belysning.

Efter de synpunkter som inkom genom förra årets Vintercyklistprojekt genomförde kommunen också flera belysningsåtgärder. Bland annat kompletterades belysningen vid bron under E20 vid Petersburg. Även gång-och cykelvägen utmed Smedstorpsgatan, och cykelvägen i anslutning till förskolan Myrstacken, åtgärdades eller kompletterades som en följd av projektet.

Hälsoeffekter för cyklisterna

Syftet från kommunens sida har varit också varit att uppmuntra till livsstilsförändringar.

Skara är en av fjorton kommuner som deltagit i projektet den gångna säsongen. Statistiken från Västra Götalandsregionen visar att Skara ligger näst högt i antal cyklade dagar och att cyklisterna upplevt märkbara positiva hälsoeffekter.

Sammanställningen av antalet cyklade kilometer visar att Skara kommuns cyklister tillsammans har färdats mer än 1850 km, alltså hela 185 mil, under de fyra månader som projektet varit igång. Det motsvarar lite drygt sträckan mellan Ystad och Kiruna.