Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronaläget just nu - så många inom omsorgen har smittats hittills

Det är fortsatt ett ansträngt läge för omsorgen i Skara i spåren av coronavirusets framfart. Man ligger fast på den platå man haft den senaste tiden - där man varken ser någon markant uppgång eller nedgång i antalet smittade.

På onsdagen den 24 juni hade omsorgen totalt sju bekräftade covid-19-fall inom sin verksamhet, fem på särskilt boende och två i egna boende.

Trycket på omsorgspersonal som jobbar i verksamheten, både med att begränsa smittspridning och ta hand om drabbade är konstant, säger kommunens medicinskt ansvariga sköterska Anette Svensson Nordlander.

Egentester bland personalen fortsätter också, och sedan en tid tillbaka erbjuds alla kommunens förvaltningar och bolag i kommunen att testa sig. Än är det få som gjort det, de flesta tester görs fortfarande inom omsorgsförvaltningen.

– Under vecka 20-25 gjordes drygt 250 egentester.

Fortfarande ser man att en del resultat förvånar. Man får bekräftade fall bland personer som inte följer den vanliga mönstret hos en covid-19-smittad person.

Ett orosmonent nu är om det kommer en "midsommareffekt". Den borde i så fall bli synlig i början på nästa vecka.

– Då får vi veta om alla tagit sitt ansvar under midsommar och hållit avstånd, säger Anette Svensson Nordlander.

Under perioden den 20 april till 23 juli kan omsorgsförvaltningen sammanfatta totalt 43 bekräftade covid-19 fall totalt bland brukare och personal. Förhoppningen är att den siffran inte ska bli högre.

I övrigt förbereder sig Skara kommun på effekten av att Skara sommarland med sitt stora badland inte kommer att öppna i år. Oron där är att folk istället kommer att trängas på de kommunala badplatserna.

– Vi kommer att sätta upp skyltar och berätta om vikten att hålla avstånd och att inte "simma i stim", säger kommunikationsstrategen Edith Rudström.

Samtidigt uppmanar man Skaraborna att hytta nya pärlor att bada i.

– Det finns 365 sjöar i kommunen. Med så många borde någon vara ledig, säger hon.