Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cirka hundra besök på en vecka - succé för bibliotekets obemannade öppettider

Det blev en flygande start för Meröppet. Under första veckan skedde cirka hundra besök på biblioteket kvällstid och under helgen.
– Intresset har varit stort. Under den här första veckan har ett sextiotal personer registrerat sig för Meröppet och många fler visat intresse för att göra det, säger projektledaren Jenny Brenander.

Det har gått en vecka sedan biblioteket i Skara började med Meröppet som låter besökarna ta del av biblioteket även när det inte finns personal på plats, däribland helger och kvällar. Under första veckan gjordes cirka hundra besök vilket man från bibliotekets sida är väldigt nöjda med.

– Intresset har varit stort. Under den här första veckan har ett sextiotal personer registrerat sig för Meröppet och många fler visat intresse för att göra det, säger IT-bibliotekarien och en av projektledarna Jenny Brenander i ett pressmeddelande.

För att kunna besöka biblioteket utanför de ordinarie öppettiderna krävs att man har eller skaffar sig ett lånekort, tar del av en informationstext och får en genomgång av personalen.

– Behörigheten är alltså inget man får automatiskt och inget vi utfärdar på distans. Det har att göra med att vi vill att alla ska känna till vilka regler som gäller och ge besökaren en chans att ställa frågor. Det är ju ett utökat ansvar man som besökare väljer att ta, förklarar Jenny Brenander.

Biblioteket har också fått grönt ljus från Datainspektionen att sätta upp en övervakningskamera i biblioteksentrén som utöver vaktbolagets ronder kommer att bevaka ingången kvällstid.

– Detta är åtgärder vi vidtagit för att alla ska känna sig trygga i biblioteket även när det inte finns personal där. Än så länge har gått lugnt och städat till, säger bibliotekssamordnare Sarah Lundén.