Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Charlies teater tar sig an Skarabrödernas fängslande brevväxling i ny föreställning

På lördag är det dags för premiär av ”Brevskrivarna” på Västergötlands Museum. En teaterföreställning baserat på bröderna Sandzéns handskrivna brev från Djäknestallet slutet av 1800-talet.
– Det som är speciellt med den här föreställningen är att näst intill varenda replik är pojkarnas och föräldrarnas egna ord i breven, säger regissören Amanda Gleasure.

I museets arkiv döljer sig ett tidsdokument som beskriver vad som hände i Skara, hur det var att gå i skolan och utmaningarna med att bo i Djäknestallet under senare delen av 1800-talet.

Det är en mängd brev, skrivna av tre unga bröder som berättar om cirkusbesök, hemlängtan och lyckan i att få en färglåda, samt deras föräldrars svar som manar sönerna att sköta sig och vara flitiga.

– Pojkarna Sandzén gick i skolan i Skara och de bevarade breven är en del av korrespondensen mellan pojkarna och deras föräldrar, säger Charlotte Kristensson, verksamhetsledare i Charlies Teater.

Teaterföreställningen ”Brevskrivarna” som har premiär på Västergötlands Museum till helgen, utgår från dessa, men det är inte det enda projektet på temat.

Tack vare stöd från Sparbanken Skaraborg har Charlies Teater även kunnat skapa ett tryckt häfte med flera av breven samt annat material om pojkarna.

– När jag skrev detta scenkollage letade jag efter årtal, datum och händelser som bröderna har skrivit om, för att på så sätt hitta teman. Pojkarnas personligheter framkommer tydligt i breven vilket har varit spännande för skådespelarna att spinna vidare på, säger Amanda Gleasure i Charlies Teater har skrivit manus och regisserat.

För att hålla ihop scenerna finns pigan Johanna, som spelas av Amanda själv, med i föreställningen. Även hon har funnits i verkligheten och var ansvarig för pojkarnas hushåll i Djäknestallet.

– Det här är på flera sätt en unik föreställning. Med barns egna ord ger vi liv åt något som har hänt i Skara för längesedan. Men trots det går mycket av det pojkarna skriver om att känna igen och identifiera sig med, säger Charlotte Kristensson och menar att målet med projektet är att framföra föreställningen för skolklasser i Djäknestallet.