Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brukare i Skara smittade av covid-19 - så många nya fall har upptäckts

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Antalet smittade brukare inom Skaras hemvård är nu uppe i sex stycken. Det är en ökning med två nya fall sedan i fredags.

Det var onsdagen den 30 september som det första bekräftade coronafallet sedan i juni upptäcktes inom Skaras omsorg. En tre månader lång period utan smitta var därmed över. Smittan upptäcktes hos en brukare inom hemvården. Två dagar senare hade ytterligare tre brukare testats positivt för covid-19, även dessa i eget boende, men med insatser från omsorgens personal.

Tisdagen den 6 oktober hade ytterligare två fall upptäckts, vilket innebär att totalt sex brukare inom hemvården testats positivt för covid-19 inom loppet av en vecka.

Hur ser ni på att antalet smittade brukare ökar?

– Vi ser att samhällssmittan ökar och det är i samhället de här personerna bor. Detta följer den trend som vi ser i samhället, säger kommunikationschefen Peter Blom.

Gemensamt för de sex bekräftade fallen är att samtliga har hemvård från Skara kommun.

– Men de har också ett socialt nätverk, så det kan finnas fler gemensamma nämnare. Men vi vet att alla har vård av Skara kommun, men vi kan inte säga att det är det som är orsaken.

En smittspårning på åtminstone de första bekräftade fallen har gjorts, men resultatet av den kände Peter Blom inte till under tisdagen.

– Men vad vi kan säga är att i kontakten med brukaren är vi oerhört noga med att smitta inte ska kunna spridas vidare. Vi fortsätter att vara noggranna och följa riktlinjerna.

Fotnot: Onsdag den 7 oktober håller kommunen en presskonferens om läget, vi följer upp löpande på vår webb och i papperstidningen.