Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brigstri 19 – övning som ska ökar Arméns förmåga i fält

Försvaret förväntas växa de kommande åren. På fredagen startade Brigstri 19, där man övar ledningsförmågan med inriktning på att utveckla Arméns förmåga i fält.

Säg ordet militärövning och de flesta brukar tänka på diverse truppförflyttningar på allmänna vägar. Eller om man bor i närheten av Skövde, på ljudet av diverse vapen från något av garnisonens övningsområden.

Årets upplaga av Brigstri matchar dock inte den beskrivningen. All verksamhet bedrivs nämligen med datorers hjälp, inom Markstridsskolans ledningsträningsanläggning inne på P4:s regementsområde.

– Det här är en ledningsträning med en simulatorer. Vi har alltså inga soldater med i skogen som utför kriget utan det är staberna som övas bekräftar överste Stefan Smedman, övningsledare tillika chef för Markstridsskolan, MSS.

I övningen deltar 500 personer från 15 arméförband från hela landet. Dessa är sedan fördelade på nio bataljonsstaber.

Under Brigstri 19 kommer bataljonsstaberna att öva taktik, beslutsfattning och stabsrutiner i ett scenario där svenska förband ställs mot en mekaniserad motståndare på marken.

– Brigaden som agerar fienden har gjort en plan för att lösa ut striden i Skaraborg. Därefter har bataljonsstaberna utifrån den gjort sina planer och bedömt dem och nu har kriget börjat.

– Sedan har bataljonsstaberna gett order tillbaka till sina kompanichefer som är i strid om vad som blir nästa steg utifrån den information de har fått, beskriver major Krister Pettersson, som leder övningen.

I takt med att striderna fortlöper ger datorerna också återkoppling på hur de utförs. Gör man jobbet tillräckligt bra har man vunnit striden, men man kan också sluta som förlorare.

– Men datorn för inte kriget utan den hjälper oss att räkna ut sannolikheten för olika scenarier och utfall. Det är ändå vi som tränar i beslutsfattning, sen visualiserar datorn utfallet för oss, understryker Krister Pettersson.

Stefan Smedman konstaterar att den här typen av övning är väldigt effektiv när det gäller att få mycket gjort på kort tid.

– Under fem dagar övar vi många tillfällen för beslut, uppföljning och utvärdering, säger Smedman.

Att man väljer den här varianten har också sina praktiska orsaker då det gäller att få in övningen i ett i övrigt välfyllt övningsschema.

– Sett till helheten det här året avseende balans, uppgift och resurs så tycker vi att det här är det bästa vi kunde göra, säger överste Smedman.

– Om två veckor kommer nästa steg i stridsledningsövningen och därefter kommer Våreld. De förbanden som är här nu ska vara med då också och för att ha rätt belastning på dem så tycker vi att det här är en bra metod.

Han medger samtidigt att den simulatorbaserade övningen medför att man inte når riktigt alla svårigheter som man har när man har förband ute på fältet.

– Men den här gången är det inte de momenten som är det viktigaste att öva utan det är stabernas kompetens, officerarnas kompetens att fatta beslut och ge tydliga order, säger Smedman.

– Fördelen med att göra just den här ledningsövningen som vi gör nu är att man kan stoppa och göra om olika moment utan att någon behöver stå ute och vänta rent fysiskt i terrängen om någon tar ett galet beslut. Vi behöver heller inte ta markägarkontakter men kan ändå öva på ett bra och realistiskt sätt, säger Krister Pettersson.