Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bräcke diakoni vill lägga ner vårdcentral i Skara

Vårdcentralen Malmen och Vilan håller på att flytta ihop på Axvallagatan, men nu kan det bli en sammanslagning istället. Bräcke diakoni har ansökt om att få lägga ner Malmen och gå ur det avtal man har med Västra Götalandsregionen. Det innebär att Skara då bara kommer att ha en stor vårdcentral, Vilans vårdcentral. – Det blir ingen skillnad för patienten, bara enklare för alla inblandade, säger Erik Andersson, områdeschef på Bräcke diakoni.

Bräcke diakoni har ansökt hos regionen om att få gå ur avtalet om att driva vårdcentralen Malmen i förtid. Man vill avsluta verksamheten redan den 29 februari. Men områdeschefen Erik Andersson menar att det handlar inte om en nedläggning, utan om en sammanslagning av de två vårdcentralerna som stiftelsen driver i Skara.

– Flytten sker som planerat, samma dag som flytten genomförs går Malmen upp i Vilan och blir en del av vårdcentralen. Vi tar inte bort någon vård, förklarar han.

Under förra året aviserade Bräcke diakoni att de ska flytta ihop vårdcentralerna och samla dem under samma tak på Axvallagatan där Vilan finns. Det handlade om att effektivisera primärvården, då stiftelsen menar att pengarna inte räckte för allt de förväntas göra. För att komma till rätta med de ekonomiska problemen, och samtidigt säkra bemanningen och öka tillgängligheten för patienterna var en samlokalisering en lösning. Detta godkändes av Östra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Under hösten byggdes lokalerna vid vårdcentralen Vilan om för att ge utrymme till Malmen och planen var att flytten skulle ske i februari. Tanken var att de två vårdcentralerna skulle ha ett nära samarbete kring bland annat personal, vilket skulle innebära att man inte behöver ta in hyrläkare.

"Mindre besvärligt"

Enligt ansökan om att få lägga ner Vårdcentralen Malmen går utbyggnad av lokalerna och planeringen av verksamheten enligt plan. Men under arbetets gång har man sett att det finns flera möjliga förbättringar där driften av två vårdcentraler är ett hinder. För att få en jämlik vård för alla invånare i Skara vill man samla vårdcentralverksamheten under ett paraply. Erik Andersson menar att det blir ingen större skillnad för patienterna.

– Det kommer inte stå vårdcentralen Malmen på skyltarna, utan Vilan. Allt blir likadant som förut, men allt kommer hela Vilan. Det blir enklare för alla inblandade och mindre besvärligt för patienterna.

En erfarenhet som Bräcke diakoni har från Falköping, där de drev vårdcentralerna Kurhälsan och Centralhälsan under samma tak, var att många inte visste vilken vårdcentral de var listade på eller vilken vårdcentral de faktiskt besökt. Det undviker man i och med sammanslagningen.

De menar också att det blir en förbättring för patientsäkerheten. Dels blir det enklare för andra vårdgivare att veta var de ska skicka remisser och förfrågningar och man minskar risken för feldokumentation i journaler då vårdcentralen inte behöver arbeta i parallella system.

All personal följer med

Om vårdcentralen Malmen läggs ner kommer det inte påverka personalen, då all personal kommer att arbeta vidare på Vilans vårdcentral. Patienterna på Malmen som kommer från Skara kommun kommer listas över till Vilans vårdcentral, som i sådana fall blir den enda vårdcentralen i Skara. Patienter kan också välja en vårdcentral utanför kommunen, då det är fritt vårdval i regionen.

Alla berörda patienter ska även få information via brev om ansökan blir godkänd.

– När det politiska beslutet är fattat kan vi informera mer offentligt, säger Erik Andersson.

Östra hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att ta beslut om ansökan den 31 januari. Förslag till beslut är att godkänna ansökan om att lämna kontraktet om vårdcentralen Malmen, vilket innebär att Bräcke diakoni får lägga ner den och samla all vård inom vårdcentralen Vilan.