Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Började sin karriär som gatumusiker - nu skriver han musik åt de stora

Isak Hallén gick från att spela musik på resecentrum till att bli låtskrivare på Anders Bagges förlag. Idag skriver han låtar åt stora artister som Oscar Zia men har inte släppt drömmen om den egna musiken.

Det var för tre år sen, den då 19-årige, Isak Hallén satt och spelade och sjöng i gångtunneln på resecentrum. Efter att ett klipp på framförandet blev viralt blev han kontaktad av Anders Bagge och sen var resan igång.

LÄS MER: Hör Tunnel- Isaks nya låt

LÄS MER: Isak gör succé - igen

LÄS MER: Hör Facebookstjärnans nya låt

Efter att ha gått en utbildning började han jobba på Bagges förlag i Stockholm. Han skriver låtar åt stora artister som Oscar Zia och Lisa Ajax samtidigt som han delvis försörjer sig som personlig assistent.

Isak trivs bra i storstaden.

– Det är lugnt och skönt i Skövde men jag gillar när det händer saker. Här i Stockholm kan jag gå och hitta på något varje dag i veckan om jag vill. I Skövde finns inte så mycket att göra om man får feeling.

Isak är så kallad topliner, en person som ansvarar för text och melodi. En typisk låtskrivardag börjar ungefär klockan elva, låtskrivarna samlas för att skriva tillsammans men i övrigt ser de flesta dagar olika ut.

– Ingen session är den andra lik. Det börjar med att vi snackar ihop oss. Vibe är ett ord som används friskt i såna här situationer. Det måste vara go' vibe. Man lyssnar på musik för inspiration och försöker hamna på samma våglängd. Förhoppningsvis skriver man en låt och sen går man hem. Ibland går man hem klockan fem och ibland tre på natten. Får man feeling kan det bli hur sent som helst.

Lättare att skriva för andra

Att skriva för andra går bra men att hitta rätt i det egna musikaliska uttrycket är lite klurigare, tycker Isak. Han har utforskat flera olika musikstilar, men inte riktigt hittat rätt.

– Musikalisk identitet kan vara svårt. Jag lyssnar på så mycket att jag blir splittrad och vet inte riktigt vad jag ska göra längre. Jag har experimenterat rätt mycket men känner mig stressad nu. Jag byter riktning lika ofta som folk byter kallingar. Jag har gjort allt från trap till folk-indie. Det jobbiga är att jag gillar allt.

Isak kommer fortsätta ha musiken i sitt liv oavsett, men längre så har han inte tänkt.

– Så länge jag kan dela med mig av det jag vill göra utan att behöva ha ångest över att betala hyran så är jag nöjd. Såklart hade det varit skitkul att bli en rockstar, men det viktigaste är att göra det jag tycker om.

En sak som sätter käppar i hjulet för Isaks kreativitet är det svenska klimatet. Såhär års kan det vara svårt att ta sig för projekt. Han berättar att han gör färre jobb på vintern och att det kan vara jobbigt att ens ta sig ut.

– Det är lättare att hitta en anledning att gå upp ur sängen på sommaren. Man blir nedstämd på vintern, jag vet många som har samma problem. Allt kreativt kräver att man har energi till att börja med så att man kan ta sig till startpunkten.

Kanske blir lösningen på det melankoliska tillstånd vintern för med sig att söka sig till varmare platser.

– Jag får nog flytta från Sverige. Drömmen hade varit att bo hälften av året här och hälften av året i Los Angeles.