Det märks direkt när man kommer in hos 59-årige Björn Stenberg att han älskar att samla på saker. Hemmet är fullt av intressanta ting. I hallen finns en gammal brandspruta, en polsk klätteryxa och på väggen hänger vilthorn och två portträtt på hans farfars bröder.

De emigrerade till USA och stred för amerikanerna i första världskriget. Båda stupade i Frankrike.

Men det var egentligen inte av den anledningen vi stämt möte. Björn har en stor och unik samling av tändsticksetiketter från Vulcans tändstickfabrik.

Samlandet började redan när jag var kring tio år och det var tack vare min fars kontakter.

Björns pappa Tage var föreståndare för konfektionsaktiebolaget Holmex med cirka hundra anställda som tillverkade kavajer och blazrar till den engelska och skotska marknaden. Han var också bekant med Bertil Nilsson som då var förman på Vulcans tändsticksfabrik. Utav honom fick Björn sina första etiketter.

Jag tyckte att det varit roligt att plocka med etiketter och att de stod Tidaholm på många av dem. Motiven varierade från vulkaner, glober till indiska motiv. Mycket av tillverkningen gick till den utländska marknaden.

Under tonåren ledsnade Björn på att samla och många av de första etiketterna försvann eller gick helt enkelt sönder.

Av okunskap fäste jag upp etiketter på tavlor med tejp vilket gör att det blir "flôtfläckar" som förstör papperet.

Först för 20 år sedan vaknade intresset igen.

Sent ska syndaren vakna heter det ju. Datorerna öppnade en helt ny marknad och plötsligt fick man på ett enkelt sätt kontakt med hela världen vilket revolutionerat samlandet. Jag har hittat en del unika etiketter på auktionssidorna.

Björn är med och lägger bud och kan med datorns hjälp se till att han är med ända in på mållinjen när auktionerna slutar.

Det är otroligt spännande att se om man lyckas lägga det vinnande budet.

Man ser ganska tydligt om det är original. Det förekommer en del nytryck men då sker det på ett helt annat papper.

Ofta "vinner" tidaholmaren och det har blivit en diger samling under de cirka 20 åren.

Det finns fortfarande en del etiketter från Vulcan som jag saknar i min samling. Låt säga att jag har 70-75 procent av allt som tillverkats här i Tidaholm.

Till hjälp har han Arne Tejders katalog. Det tog Tejder sex år under 1960-talet att sammanställa vad som producerats av svenska tillverkare, bland annat Vulcan, under årens lopp.

Björn har själv aldrig varit anställd på tändstickfabriken utan hade anställning på Bofors plast som sedan bytte namn i takt med att företaget fick nya ägare.

Tändsticksfabriken har alltid varit spännande. När man var liten omgärdades området av höga murar och man fick inte gå in och se vad de höll på med. Utan tändstickstillverkningen hade nog aldrig Tidaholm blivit vad staden är idag.

Tidaholmaren har medverkat vid ett par utställningar, bland annat på Skansen 1995 och invigningen av Konstlitografiska museet i Tidaholm året därefter. En utställning som också betydde mycket för Björn var utställningen hos Utvängstorps hembygdsförening.

Jag har fått vara med i TV ett par gånger också för att prata om mitt samlande.

Samlandet har gett Björn ett stort socialt kontaktnät.

Jag får träffa otroligt många människor vilket är trevligt. Folk får gärna kontakta mig om de vill se min samling och gärna besöka min hemsida www.bjornstenberg.se

Som lite kuriosa om sina kontakter hände något kul.

Jag fick kontakt med en samlare på Hawaii som ville ha lite etiketter att sätta på sitt kylskåp. Jag sa att jag kan skicka några. Personen blev väldigt tacksam och skickade sin adress till mig.

Personen hette Kimble Mead.

Jag funderade länge på om det var en man eller kvinna. Så jag slog namnet på nätet, det visade sig vara en ganska känd serietecknare och författare av barnböcker från USA. Han tyckte det var konstigt att det inte var mer PR-information om dessa vackra bilder av tändsticksetiketter på nätet. Vi har nu haft mejlkontakt i ett par år. Vem hade trott detta för ett antal år sedan att man skulle komma i kontakt med samlare på Hawaii.

VB kommer i en serie framöver att presentera några av de tändsticksetiketter som Björn Stenberg speciellt vill lyfta fram.