Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Björklund avgår som partiledare – de kan ta över i Liberalerna

Jan Björklund lämnar sin plats som partiledare för Liberalerna i höst. Besked gavs under presskonferens på onsdagen. – Efter tolv år är det dags att lämna stafettpinnen vidare .

På onsdagseftermiddagen spreds snabbt information i alla medier om att Jan Björklund skulle avgå.

Han hade kallat till en presskonferens vid 15-tiden och partiet uppgav strax innan presskonferensen att Jan Björklund inte ställer upp för omval i höst.

– Jag har informerat riksdagsgruppen. Att vara kvar skulle innebära att vara partiledare i 15 år och ytterligare en mandatperiod och det hade inte varit lämpligt att sitta så länge, sa Jan Björklund senare i den direktsända presskonferensen.

Om borgerlig regering hade han varit kvar men inte till 2022, säger Jan Björklund.

– Ett skäl att jag berättar detta är att jag har fått så många frågor. Jag vill inte ljuga så därför berättar jag det nu.

Partiet har ett landsmöte i november då man kommer att välja partiledare.

Det finns spekulationer om att överenskommelsen med regeringen fått intern kritik. Men det avvisade Björklund.

– Jag känner mitt parti väl och vet att överenskommelsen med Socialdemokraterna har ett starkt stöd.

Han säger att han fattade beslutet om sin avgång redan innan valet. Den interna kritiken avvisar han.

– Som partiledare får man krav på sin avgång hela tiden.

Expressen uppger att fyra ledande Liberaler pekas ut som Björklunds efterträdare: Ekonomisk-politiska talespersonen Mats Persson, Gulan Avci, talesperson i integrationsfrågor eller Johan Pehrsson (L). Även Nyamko Sabuni, som satt i M-ledda Reinfeldt-regeringen, pekas ut.