Det är en omfattande renovering och tillbyggnad som just nu genomförs på Bilia i Skövde. Man lägger ner inte mindre än 80 miljoner kronor på att bygga om, bygga ut och förbättra lagerhållningen.

Inne i bilhallen är en stor del avskärmad med plastskynken för att skydda mot damm från de byggnationer som pågår.

– Det är inte helt utan komplikationer att genomföra en så här stor ombyggnad under pågående verksamhet, men det har flutit på bra hittills, Jimmy Forsberg som är försäljningschef för Volvo på Bilia i Skövde.

– Vi får mer yta, samtidigt som vi renoverar de lokaler vi har. Det blir en helt ny fasad och vi ökar vår yta från från 8 500 kvadratmeter till 10 700.

Man kommer att bygga två olika entréer, en för Volvo och en för Renault.

– Nästan genast när man kommer innanför dörrarna kommer man att mötas av vår kundtjänst. Det är viktigt för oss att kunderna känner sig sedda och att någon frågar dem vad vi kan hjälpa till med.

Man satsar på digitalisering av verksamheten och det ska finnas en digital informationsskärm vid varje bil. Vid Volvo-delen byggs också en helt ny leveranshall.

– Här kan kunden tillsammans med sin säljare titta igenom bilen och fixa det sista pappersarbetet innan man rullar ut i sin nya bil.

Bild 1 av 4 Entrén till Renault-avdelningen som den kommer att se ut.

Foto Bilia

Intill Renault-delen av lokalen bygger man just nu på det som ska bli en egen verkstad för märket.

Företaget hyr Finnvedens gamla lokaler där det blivit personalrum, omklädningsrum, konferenslokal och däckhotell med separat verkstadsdel för att byta däck under våren och vintern.

– Vi har plats för 20 000 hjul i däckhotellet som har en skjutbart system med lagerhyllor för att maximera utrymmet. Dessutom har vi installerat en automatisk hjultvätt, berättar Jimmy Forsberg.

Bild 1 av 6 Den nya rekondavdelningen. "Det har blivit jättebra, med större yta och mycket bättre ljus", säger Ersan Ajvazi.

Foto Janne Andersson

Vad vill ni uppnå med den här investeringen?

– Det handlar om att utveckla sig med tiden för att möta både kunders och biltillverkares krav. Samt att vårda vårt eget varumärke och skapa en attraktion att komma till oss. Frågan man kan ställa sig är vart vi är om vi inte utvecklar och förbättrar oss.

Man har också byggt en ny och större rekondavdelning med tre platser. Här håller Ersan Ajvazi på med att putsa på en redan ganska blank V60.

– Vi flyttade in här för ett par, tre veckor sedan och det har blivit jättebra, med större yta och mycket bättre ljus, säger Ersan.

En annan nyhet är den lagerautomat som på 15 kvadratmeter hyser reservdelar på en yta motsvarande 150 kvadratmeter, genom ett sinnrikt hyllsystem. På en dator knappar man in produktnumret och genast bläddras rätt hylla fram.

Ombyggnationen började efter semestern och beräknas vara klar i april.

– Då blir det någon form av invigning. Exakt vad som ska ske då är inte klart ännu.

I Biliahuset jobbar för närvarande ungefär 140 personer, och efter ombyggnationen kan det bli fråga om nyanställningar.

– Det kommer att ge utrymme för anställning av fem personer på servicemarknad, säger Jimmy Forsberg.