Annons
Vidare till skaraborgslanstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besöksförbuden i äldrevården hävs: ”Ett tufft beslut att fatta”

Nu står det klart att besöksförbuden på särskilda boenden för äldre kommer att hävas.
– Det nationella besöksförbudet har för många äldre och deras anhöriga varit en av de svåraste begränsningarna under pandemin. Därför var det ett tufft beslut att fatta. Därför är jag är innerligt glad att besöksförbudet från och med 1 oktober kommer att upphöra, säger Lena Hallengren, socialminister.

Det var den 30 mars som ett besöksförbud på samtliga landets äldreboenden infördes, för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Men redan innan dess införde flera kommuner i Skaraborg egna besöksförbud på kommunernas boenden.

Tisdagen den 15 september kallade socialminister Lena Hallengren till pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, angående besöksförbudet på särskilda boenden för äldre.

De tidigare besöksrestriktionerna kommer alltså att hävas, och enligt Olivia Wigzell, Socialstyrelsens generaldirektör, handlar det mycket om att vårdinrättningarna också har haft tid att ställa om för att skydda och testa de boende och personalen.

– Möjligheten att testa personalen har förbättras väsentligt sedan i början på sommaren. Smittspridningen på särskilda boenden har också nästan upphört, säger Olivia Wigzell.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson utvecklar Wigzells resonemang:

– Slutsatsen är att behovet har minskat avsevärt, så även den akuta belastningen på sjukvården. Vi vet mer om hur sjukdomen och testkapaciteten ökat. Därför är den samlade bedömningen att besöksförbudet kan upphävas den 30 september.

Lena Hallengren, socialminister, säger dock att restriktionerna kan komma att ändras efter hur läget utvecklas.

– Vi är hela tiden beredda att vidta nya åtgärder om så krävs men det blir otroligt viktigt att man tänker sig för och tänker på hur man beter sig, säger Lena Hallengren.